- mięso z perliczki gotowanej,
- Ciasto na pierogi z żółtkami:
- 300 g mąki pszennej „00”,
- 5 żółtek,
- 20 ml oleju,
- 1 łyżeczka od kawy soli,
- ciepła woda – około 70 ml,
Mięso
z perliczki obrać z kości, posiekać lub zemleć. Jeżeli
gotowaliśmy mięso razem z grzybami, dodać również grzyby.
Proponuję
pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić
ze zwykłego
ciasta.
Mąkę
wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na
10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy
ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Każdy
lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego
odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują
ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja
mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo
zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam
a następnie wycinam pieroga.
Pierogi
wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju –
2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz