niedziela, 11 stycznia 2015

Pimientos de Padrón


  • Pimientos de Padrón,
  • oliwa,
  • sól

Pimientos de Padrón - odmiana pieprzu pochodząca z Galicji w Hiszpanii. Z okolic miejscowości Padron – stąd nazwa.
Popularna w całej Hiszpanii, najczęściej podawana smażona.
Lekko gorzka, łagodna... ale czasem trafi się ostra papryczka.
Papryczki smażyć w rozgrzanej oliwie, najlepiej na żeliwnej patelni.
Olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund.
Smażyć około 1 minuty.
Wyjmować na ręcznik papierowy.
Oprószyć solą.
Podawać gdy są ciepłe :)

Pimientos de Padrón ze sklepu Złoto Hiszpanii, Warszawa, Puławska 176/178.

zastawa z

2 komentarze: