- 3 steki z antrykotu - rib eye,
- sól,
Mięso przełożyć na talerz i odczekać około 5 minut.
Ja podałam z chipsami z topinambura i cebulą ze śliwkami.
- 300 g cebuli czerwonej,
- 400 g śliwek*,
- 2 łyżki oliwy,
- sok z 1/4 cytryny,
- sól,
- miód lipowy,
- 2 ziarna kardamonu (nie torebki tylko ziarenka),
Cebulę
pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Dodać
śliwki, zmielony kardamon, sok z cytryny, dusić do miękkości.
Doprawić solą i miodem.
*mogą
być śliwki mrożone
Do
ribye'a, odpowiedni będzie wytrawny Dornfelder Hambacher
Schlosberg
z winnicy Friedricha (Pfalz). Wspaniałe czerwone wytrawne wino, 100%
zawierające jeden z najpopularniejszych niemieckich szczepów czerwonych
winogron, tak naprawdę o ciemnorubinowej barwie. Zawiera bardzo
bogaty bukiet owocowy z przewagą wiśni i jeżyny, w mniejszym
stopniu innych owoców leśnych, w smaku złożone i głębokie z
eleganckimi taninami, gęstej strukturze i fajnym, długim finiszu,
zostającym na podniebieniu, powodując dobrą równowagę z mięsem,
daniem. To wino po wypiciu zostaje w pamięci na długo
poleca
Wojciech Kielanowski, doradca klienta
Wino
dostępne w restauracji Jung&Lecker.
cena 56 pln.
Pycha! A jak pięknie podane! :)
OdpowiedzUsuń