- 18 jajek przepiórczych,
- 3 ziemniaki mączyste średniej wielkości Omega (typ C*),
- 9 filetów anchois,
- 18 kaparów,
- olej do smażenia – ryżowy,
- masło,
Ziemniaki
umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średniej wielkości otworach.
Smażyć
niewielkie placki na rozgrzanym tłuszczu (na patelnię wlać trochę
oleju, położyć papier do pieczenia, wlać olej i rozgrzać,
układać niewielkie porcje startych ziemniaków i smażyć z obu
stron na złoty kolor). Placki przekładać na ręcznik papierowy.
Na
patelni rozpuścić masło. Jajka przepiórcze rozbić – szerszy
koniec jajka ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki
lub bezpośrednio na patelnię. Gdy białko lekko się zetnie,
przykryć pokrywką. Gdy białko się całkowicie zetnie a żółtko
jest jeszcze płynne zdjąć z patelni.
Składanie
potrawy:
Na
placku ułożyć jajko, na nim anchois i kapara.
*Typy
ziemniaków:
-
A - sałatkowy
-
twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską
zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do
sałatek lub na grilla
- B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
- C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
- D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne
- B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
- C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
- D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz