środa, 7 stycznia 2015

Rösti / jajko / anchois

    • 18 jajek przepiórczych,
    • 3 ziemniaki mączyste średniej wielkości Omega (typ C*),
    • 9 filetów anchois,
    • 18 kaparów,
    • olej do smażenia – ryżowy,
    • masło,


    Anchois wyjąć z zalewy na ręcznik papierowy, osuszyć, każdy filet przekroić na pół.
    Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o średniej wielkości otworach.
    Smażyć niewielkie placki na rozgrzanym tłuszczu (na patelnię wlać trochę oleju, położyć papier do pieczenia, wlać olej i rozgrzać, układać niewielkie porcje startych ziemniaków i smażyć z obu stron na złoty kolor). Placki przekładać na ręcznik papierowy.
    Na patelni rozpuścić masło. Jajka przepiórcze rozbić – szerszy koniec jajka ściąć nożykiem – zawartość wylać do miseczki lub bezpośrednio na patelnię. Gdy białko lekko się zetnie, przykryć pokrywką. Gdy białko się całkowicie zetnie a żółtko jest jeszcze płynne zdjąć z patelni.
    Składanie potrawy:
    Na placku ułożyć jajko, na nim anchois i kapara.


    *Typy ziemniaków:
    - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla
    -
    B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki
    -
    C - mączysty - zawiera więcej skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków
    -
    D - bardzo mączysty - bardzo mocno rozgotowujący się, ziemniaki pastewne


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz