Szczodraki
– słodkie
bułeczki pieczone na święto Trzech
Króli.
Pieczone w formie bułeczek, rogali, spiralek, kółeczek. Mogą być z nadzieniem z sera lub z kapustą, z grzybami lub bez nadzienia.
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- 50 g masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 7 g suchych drożdży (jedno opakowanie)
- farsz:
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- 3 łyżki masła,
- 100 g orzechów laskowych,
- sól,
- pieprz,
- tymianek,
- 1 jajko
Mąkę,
jajka, cukier, sól, mleko, drożdże wsypać do miski, porządnie
wyrobić ciasto aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po
trochę roztopione masło i dalej wyrabiać. Ciasto ma być lśniące
i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia, na około 30 minut.
Cebulę
posiekać, poddusić na maśle, dodać rozdrobnione grzyby,
przesmażyć, wlać 200 ml wody i dusić do miękkości. Dodać
posiekane orzechy. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszać
z surowym jajkiem. Odstawić do ostygnięcia.
Następnie
lepić bułeczki:
Kawałek
ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć trochę farszu
a następnie ciasto dokładnie zlepić formując kulę.
Przygotowane
bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
odstawić na chwilę aby troszkę urosły, posmarować roztrzepanym
jajkiem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut aż nabiorą
złotego koloru.
Tu przepis
na słodkie szczodraki.
miałam ochotę dziś takie zrobić, ale niestety plany mi się pokrzyżowały...zrobię podobne za rok!
OdpowiedzUsuń