piątek, 9 stycznia 2015

Tort- mak / migdały / róża


Tort składający się z dwóch różnych biszkoptów: makowego i migdałowego. Można przygotować go również tylko z jedno rodzaju biszkoptu.


  • Biszkopt makowy:
  • 125 g maku,
  • 4 jajka,
  • 125 g cukru pudru,
  • 40 g bułki tartej,
  • skórka cytrynowa, 
  • sól, 
  • biszkopt migdałowy:
  • 4 jajka,
  • 125 g migdałów,
  • 125 g cukru pudru,
  • 1/2 łyżeczki octu 3%,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • sól
  • krem:
  • 300 ml konfitury z owoców róży,
  • 200 ml nalewki różanej,
  • sok z cytryny,
  • cukier,

  • 1 łyżka wody różanej,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • do nasączenia:
  • herbata czarna,
  • nalewka różana,




Biszkopt migdałowy:
Migdały zetrzeć na tarce.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać ocet, sok z cytryny i skórką cytrynową. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – (zawsze pod koniec ubijania białek dodaję szczyptę soli).
Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać migdały i mąkę ziemniaczaną, delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Biszkopt makowy:
Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny.
Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
Konfiturę z róży przełożyć do garnka, wlać nalewkę różaną i gotować około 5 minut. Całość przetrzeć przez sito. Przełożyć do garnka, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Gotować do zagęszczenia. Wlać wodę różaną, zamieszać i odstawić do ostudzenia.
Żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać przecier różany, wymieszać. Następnie dodać serek mascarpone i dokładnie ale delikatnie wymieszać.

Do nasączenia:
Zaparzyć mocną herbatę, dodać do smaku nalewkę różaną i ewentualnie cukier.


Złożyć tort:
Biszkopty lekko nasączyć naparem z herbaty.
Jeden biszkopt posmarować kremem (1/2 kremu), przykryć drugim biszkoptem. Całość posmarować pozostałym kremem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.



4 komentarze: