Tort składający się z dwóch różnych biszkoptów: makowego i migdałowego. Można przygotować go również tylko z jedno rodzaju biszkoptu.
- Biszkopt makowy:
- 125 g maku,
- 4 jajka,
- 125 g cukru pudru,
- 40 g bułki tartej,
- skórka cytrynowa,
- sól,
- biszkopt migdałowy:
- 4 jajka,
- 125 g migdałów,
- 125 g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki octu 3%,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 20 g mąki ziemniaczanej,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- sól
- krem:
- 300 ml konfitury z owoców róży,
- 200 ml nalewki różanej,
- sok z cytryny,
- cukier,
- 1 łyżka wody różanej,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 500 g serka mascarpone,
- do nasączenia:
- herbata czarna,
- nalewka różana,
Biszkopt
migdałowy:
Migdały
zetrzeć na tarce.
Żółtka
utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać ocet,
sok z cytryny i skórką cytrynową. Białka ubić na sztywną pianę,
pod koniec ubijania dodać szczyptę soli – (zawsze pod koniec
ubijania białek dodaję szczyptę soli).
Białka
wyłożyć na żółtka, na nie wysypać migdały i mąkę
ziemniaczaną, delikatnie ale dokładnie wymieszać.
Przełożyć
do formy do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25-30
minut. Odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt
makowy:
Mak wypłukać,
zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30
minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć.
Białka
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka
utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać
startą skórkę ze sparzonej cytryny.
Na
masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte
żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do
pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 25-30 minut.
Odstawić do ostygnięcia.
Krem:
Konfiturę
z róży przełożyć do garnka, wlać nalewkę różaną i gotować
około 5 minut. Całość przetrzeć przez sito. Przełożyć do
garnka, doprawić sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Gotować do
zagęszczenia. Wlać wodę różaną, zamieszać i odstawić do
ostudzenia.
Żółtka
(jajka przed rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na puszystą masę,
dodać przecier różany, wymieszać. Następnie dodać serek
mascarpone i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Do
nasączenia:
Zaparzyć
mocną herbatę, dodać do smaku nalewkę różaną i ewentualnie
cukier.
Złożyć
tort:
Biszkopty
lekko nasączyć naparem z herbaty.
Jeden
biszkopt posmarować kremem (1/2 kremu), przykryć drugim biszkoptem.
Całość posmarować pozostałym kremem. Odstawić do lodówki na
kilka godzin.
Piękny torcik, z pewności pyszny
OdpowiedzUsuń:) dziękuję :) podobno smaczny ;)
UsuńŁał, wygląda fantastycznie, tak elegancko :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
Usuń