Vol-au-vent,
czyli potrawka z drobiu w cieście francuskim.
- mięso gotowane z perliczki lub kurczaka,
- opakowanie ciasta francuskiego*
- 1 jajko,
- sos:
- 30 g masła,
- 30 g mąki pszennej,
- 250 ml śmietany 22% płynnej,
- 2 żółtka,
- sól,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- sok z cytryny,
- cukier
Perliczkę
lub kurczaka obrać z kości, mięso pokroić w niewielkie kawałki.
Z
ciasta wyciąć krążki – wielkość zależy od nas, ja
przygotowałam porcje jednoosobowe. Na jedną porcję potrzebne są
trzy krążki (ja wycinałam krążki o średnicy 10 cm). Jeden
krążek zostawić cały, z dwóch wyciąć pierścienie (środki
odłożyć, można posypać je solą, ziołami czy cukrem i upiec
jako przekąskę). Posmarować rozmąconym jajkiem i upiec na złoty
kolor.
Masło
roztopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Dodać
śmietankę, mieszając zagotować, zdjąć z ognia, wymieszać z
żółtkami.
Doprawić
sokiem z cytryny, solą i cukrem. Ja dodałam troszkę chrzanu.
Mięso
podgrzać najlepiej w rosole.
Złożyć
Vol-au-vent:
Ciasto
powinno być ciepłe (podgrzać w piekarniku o ile jest zimne).
Ułożyć
krążek ciasta na nim dwa pierścienie, do środka włożyć mięso
i polać sosem.
Podawać.
*kupując ciasto francuskie należy zwrócić uwagę, aby było z masłem a nie olejem....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz