Śliwki najczęściej kojarzą się z knedlami, różnymi ciastami oraz z śliwkami w occie. Polecam małą odmianę, sałatkę ze śliwek z cebulą.
Cebulę
pokroić w półplasterki, poddusić na oliwie 3-4 minuty. Wlać sok z cytryny i wino, dusić około 3 minut na silnym ogniu. Dodać
śliwki, dusić do miękkości.
Doprawić solą, pieprzem i miodem.
Podawać
do mięs.
- 550 g cebuli czerwonej,
- 900 g śliwek*
- 4 łyżki oliwy,
- sok z 1/2 cytryny,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- sól,
- pieprz,
- miód lipowy,
No muszę przyznać, że bardzo niebanalne połączenie! :) Ale zachęca :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Zgadzam się, zdecydowanie zachęca :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, dziękuję i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńda się to do słoika?? na weki? brzmi apetycznie a ja mam fazę na wekowanie
OdpowiedzUsuńnie próbowałam, śliwki mrożone są cały rok.... a gdyby zawekować, to musiałyby dłużej być gotowane, śliwki już nie miałaby takiej konsystencji. Tak kombinuję....
Usuń