Zbiór winogron odbywa się pod koniec września lub na początku października, potem następuje tłocznie winogron pierwszej fermentacji trwającej zwykle 2-3 tygodnie otrzymujemy „zwykłe wino”.
Bardzo ważnym etapem produkcji jest kupażowanie, czyli łączenie wina pochodzącego z różnych szczepów, różnych winnic, różnych roczników. Ma to decydujący wpływ na końcowy smak wina.
W następnym etapie po dodaniu mieszanki cukru i drożdży do wina bazowego otrzymanego w wyniku kupażowania następuje druga fermentacja. Odbywa się ona już w butelce ale zamkniętej „tymczasowym” korkiem.
W wyniku drugiej fermentacji w butelce powstaje dwutlenek węgla czyli tak pożądane bąbelki.
Ubocznym efektem tej fermentacji jest niestety powstanie osadu z martwych drożdży.
W czasie jaki wino spędza na własnym osadzie, butelki są umieszczone na stojakach szyjkami w dół. Butelki są codziennie obracane i jednocześnie przechylane coraz bardziej ku dołowi. Po 6-8 tygodniach butelki stoją już pionowo i cały osad znajduje się w jej szyjce. Proces ten nazwany remuage, po raz pierwszy wprowadziła madame Cliquot (pierwsza kobieta, która prowadziła dom szampana).
Potem
następuje proces usunięcia osadu. Polega on na zanurzeniu szyjki
butelki w roztworze solanki o temperaturze około minus 20 stopni.
Zawartość w szyjce (ta z osadem) zamarza. Butelka jest otwierana, a
zamarznięty osad jest wypychany przez ciśnienie (w butelce) na
zewnątrz wraz z 40-50 ml wina. Obecnie ubytek uzupełnia się
mieszanką wina z rezerw i cukru, decydując w tym momencie o
wytrawności wina.
Kiedyś
ubytek ten nie był uzupełniany i ilość wina w butelkach była
nierówna. Aby zamaskować ubytki madame Cliquot, zaczęła zakrywać
szyjki butelek – wprowadziła tak zwany kołnierzyk otaczający
szyjkę butelki.
Następnie
butelka jest korkowana już prawdziwym, docelowym korkiem. Kiedyś
korek „przywiązywany” był sznurkiem konopnym, a
kapsel miał za zadanie ochronę korka przed szczurami, które gryzły
korki dębowe i przegryzały sznurek. Chociaż niektórzy twierdzą,
że kapsel jest po to, aby chronić korek przed przed uszkodzeniem go
przez drucik, zabezpieczający przed wypchnięciem go z szyjki, wskutek oddziaływania ciśnienia gazu wewnątrz niej. Madame
Cliquot po raz pierwszy zastosowała wiązanie drutem, który podobno
wyjęła z gorsetu i stąd długość drutu w koszyczku wynosi 52 cm.
Trzeba to sprawdzić ;)
Potem
już tylko wino musi być starzone w butelkach, przez minimum 15
miesięcy. I już jest gotowe do sprzedaży.
Kształt
i grubość butelki, w których zamykane są wina musujące nie jest
przypadkowy. Butelka jest z grubszego szkła, tak aby mogła
wytrzymać duże ciśnienie wewnątrz. A kształt ułatwia
proces remuage.
Podczas
degustacji mieliśmy przyjemność spróbować 6 win musujących.
4
z Portugalii:
Luis
Pato Espumante Maria Gomes, kiedyś miałam
przyjemność próbować innych win od tego winiarza.
Filipa
Pato 3B.
Herdade
do Esporão
Brut. Niektórym
pewnie nazwa producenta kojarzy się z oliwą... i dobrze, gdyż
Herdade
do Esporão
jest
producentem świetnych oliw, ale również jednym z największym
producentów wina rejonie Duoro.
Fita
Preta Espumante
Sexy Rose. Wino,
na które nigdy nie zwróciłabym uwagi w sklepie, a gdybym zwróciła
to raczej ze zdziwieniem, że ktoś zamknął wino w różowo perłową
butelkę i nadał jemu nazwę Sexy. W myślach oceniłabym wino jako
kolejny wynalazek, który musi bronić się butelką, aby dotrzeć do
jakichkolwiek odbiorców. I jakież było moje zdziwienie, gdy
spróbowałam zawartość. Wino okazało się bardzo dobre i może
być świetnym wyborem na walentynkowy wieczór.
2
z Hiszpanii:
Conde
de Caralt Brut
Nature
Conde
de Caralt Brut
Więcej
o winach można przeczytać u Macieja
Nowickiego.
Importerem
win jest Atlantika.
Czy możesz powiedzieć gdzie można kupić te wina i mniej więcej w jakich one są cenach>
OdpowiedzUsuńdostępne w sklepie przy restauracji Portucale w Warszawie http://portucale.pl/, u importera http://www.atlantika.pl/oferta.html
UsuńSexy - 109 zł,
Luis Pato Espumante Maria Gomes - 79 zł,
Espumante BBB bruto - 49 zł,
Conde de Caralt Cava Brut -49 zł,
Conde de Caralt Cava Brut Nature - 59 zł,
Hello to all, how is all, I think every one is getting more from this site,
OdpowiedzUsuńand your views are nice in favor of new viewers.
nice to hear that :) I hope more people will find enjoy in reading my blog
UsuńHallo! Ich hätte schwören können, ichh habe gewesen Blogg
OdpowiedzUsuńvor, sondern nacfh Durchlaufedn viele der Beiträge Ichh erkannte, ess ist
neu für mich. Gleichwohl, ich bin auf jeden Fall sicherlich glücklich Ich entdecckte
es, und ichh werde sein bookmarking es und diie Kontrolle zurück häufig häufig!
I used to be suggested this web site by way of my cousin.
OdpowiedzUsuńI'm now not certain whether or not this publish is written through him as nobody
else recognise such specified approximately my problem.
You're amazing! Thanks!
I got a little bit problem with omment, but now I start to write to everybody back :)
UsuńHope still find interested in my blog :)
You really make it appear so easy together with your presentation but I
OdpowiedzUsuńto find this matter to be really one thing which I think I'd by no means understand.
It seems too complex and extremely vast for me.
I'm taking a look ahead for your next publish, I will attempt to get the grasp of it!
I am really grateful to the owner of this website who has shared this enormous article
OdpowiedzUsuńat here.
Great article.
OdpowiedzUsuńThank You :)
UsuńI love your blog.. very nice colors & theme.
OdpowiedzUsuńDid you design this website yourself or did you hire
someone to do it for you? Plz reply as I'm looking
to construct my own blog and would like to know where u got this from.
appreciate it
This website really has all of the information I wanted about this subject and didn't know who to
OdpowiedzUsuńask.
:) really nice to hear that
UsuńI would like to thank you for the efforts you
OdpowiedzUsuńhave put in penning this blog. I am hoping to view the same high-grade
blog posts by you in the future as well. In truth,
your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website
now ;)
Really nice to read this :) Hope will made also with passion and love, because this is the most important in cooking :)
UsuńWow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
OdpowiedzUsuńyou made blogging look easy. The overall look
of your website is excellent, let alone the content!
Thank You :) I was writing about 6 years now :) I'm still learning, and still trying upgrade :)
UsuńHey very nice blog!
OdpowiedzUsuńThank You :)
UsuńAwsome website! Ӏ am loving іt!! Wilⅼ come bacҝ аgain. I ɑm
OdpowiedzUsuńbookmarking youг feeds also
https://www.facebook.com/krolestwogarow/ U can follow my fb, there is up to date information, and sometimes remind if something comming - like christmas :) so it can be usefull too :)
Usuń