środa, 11 lutego 2015

Iberyjskie bąbelki w Portucale

Kilka dni temu, na zaproszenie Atlantiki miałam przyjemność wziąć udział w degustacji kilku iberyjskich (Portugalia i Hiszpania) win musujących, która odbyła się w winiarni Portucale. Wszystkie prezentowane wina były wyprodukowane metodą tradycyjną. Spotkanie prowadziła, opowiadając o winach (produkcji, historii) Ewa Rybak.


Zbiór winogron odbywa się pod koniec września lub na początku października, potem następuje tłocznie winogron pierwszej fermentacji trwającej zwykle 2-3 tygodnie otrzymujemy „zwykłe wino”.
Bardzo ważnym etapem produkcji jest kupażowanie, czyli łączenie wina pochodzącego z różnych szczepów, różnych winnic, różnych roczników. Ma to decydujący wpływ na końcowy smak wina.
W następnym etapie po dodaniu mieszanki cukru i drożdży do wina bazowego otrzymanego w wyniku kupażowania następuje druga fermentacja. Odbywa się ona już w butelce ale zamkniętej „tymczasowym” korkiem.
W wyniku drugiej fermentacji w butelce powstaje dwutlenek węgla czyli tak pożądane bąbelki.
Ubocznym efektem tej fermentacji jest niestety powstanie osadu z martwych drożdży.



W czasie jaki wino spędza na własnym osadzie, butelki są umieszczone na stojakach szyjkami w dół. Butelki są codziennie obracane i jednocześnie przechylane coraz bardziej ku dołowi. Po 6-8 tygodniach butelki stoją już pionowo i cały osad znajduje się w jej szyjce. Proces ten nazwany remuage, po raz pierwszy wprowadziła madame Cliquot (pierwsza kobieta, która prowadziła dom szampana).
Potem następuje proces usunięcia osadu. Polega on na zanurzeniu szyjki butelki w roztworze solanki o temperaturze około minus 20 stopni. Zawartość w szyjce (ta z osadem) zamarza. Butelka jest otwierana, a zamarznięty osad jest wypychany przez ciśnienie (w butelce) na zewnątrz wraz z 40-50 ml wina. Obecnie ubytek uzupełnia się mieszanką wina z rezerw i cukru, decydując w tym momencie o wytrawności wina.
Kiedyś ubytek ten nie był uzupełniany i ilość wina w butelkach była nierówna. Aby zamaskować ubytki madame Cliquot, zaczęła zakrywać szyjki butelek – wprowadziła tak zwany kołnierzyk otaczający szyjkę butelki. 

 
Następnie butelka jest korkowana już prawdziwym, docelowym korkiem. Kiedyś korek „przywiązywany” był sznurkiem konopnym, a kapsel miał za zadanie ochronę korka przed szczurami, które gryzły korki dębowe i przegryzały sznurek. Chociaż niektórzy twierdzą, że kapsel jest po to, aby chronić korek przed przed uszkodzeniem go przez drucik, zabezpieczający przed wypchnięciem go z szyjki, wskutek oddziaływania ciśnienia gazu wewnątrz niej. Madame Cliquot po raz pierwszy zastosowała wiązanie drutem, który podobno wyjęła z gorsetu i stąd długość drutu w koszyczku wynosi 52 cm. Trzeba to sprawdzić ;)
Potem już tylko wino musi być starzone w butelkach, przez minimum 15 miesięcy. I już jest gotowe do sprzedaży.
Kształt i grubość butelki, w których zamykane są wina musujące nie jest przypadkowy. Butelka jest z grubszego szkła, tak aby mogła wytrzymać duże ciśnienie wewnątrz. A kształt ułatwia proces remuage.


Podczas degustacji mieliśmy przyjemność spróbować 6 win musujących.
4 z Portugalii:

 


Luis Pato Espumante Maria Gomes, kiedyś miałam przyjemność próbować innych win od tego winiarza.
Filipa Pato 3B.

 




















Herdade do Esporão Brut. Niektórym pewnie nazwa producenta kojarzy się z oliwą... i dobrze, gdyż Herdade do Esporão jest producentem świetnych oliw, ale również jednym z największym producentów wina rejonie Duoro.
Fita Preta Espumante Sexy Rose. Wino, na które nigdy nie zwróciłabym uwagi w sklepie, a gdybym zwróciła to raczej ze zdziwieniem, że ktoś zamknął wino w różowo perłową butelkę i nadał jemu nazwę Sexy. W myślach oceniłabym wino jako kolejny wynalazek, który musi bronić się butelką, aby dotrzeć do jakichkolwiek odbiorców. I jakież było moje zdziwienie, gdy spróbowałam zawartość. Wino okazało się bardzo dobre i może być świetnym wyborem na walentynkowy wieczór.

2 z Hiszpanii:

 


Conde de Caralt Brut Nature

Więcej o winach można przeczytać u Macieja Nowickiego.
Importerem win jest Atlantika

 


22 komentarze:

  1. Czy możesz powiedzieć gdzie można kupić te wina i mniej więcej w jakich one są cenach>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dostępne w sklepie przy restauracji Portucale w Warszawie http://portucale.pl/, u importera http://www.atlantika.pl/oferta.html
      Sexy - 109 zł,
      Luis Pato Espumante Maria Gomes - 79 zł,
      Espumante BBB bruto - 49 zł,
      Conde de Caralt Cava Brut -49 zł,
      Conde de Caralt Cava Brut Nature - 59 zł,

      Usuń
  2. Hello to all, how is all, I think every one is getting more from this site,
    and your views are nice in favor of new viewers.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nice to hear that :) I hope more people will find enjoy in reading my blog

      Usuń
  3. Hallo! Ich hätte schwören können, ichh habe gewesen Blogg
    vor, sondern nacfh Durchlaufedn viele der Beiträge Ichh erkannte, ess ist
    neu für mich. Gleichwohl, ich bin auf jeden Fall sicherlich glücklich Ich entdecckte
    es, und ichh werde sein bookmarking es und diie Kontrolle zurück häufig häufig!

    OdpowiedzUsuń
  4. I used to be suggested this web site by way of my cousin.
    I'm now not certain whether or not this publish is written through him as nobody
    else recognise such specified approximately my problem.

    You're amazing! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I got a little bit problem with omment, but now I start to write to everybody back :)
      Hope still find interested in my blog :)

      Usuń
  5. You really make it appear so easy together with your presentation but I
    to find this matter to be really one thing which I think I'd by no means understand.
    It seems too complex and extremely vast for me.
    I'm taking a look ahead for your next publish, I will attempt to get the grasp of it!

    OdpowiedzUsuń
  6. I am really grateful to the owner of this website who has shared this enormous article
    at here.

    OdpowiedzUsuń
  7. I love your blog.. very nice colors & theme.
    Did you design this website yourself or did you hire
    someone to do it for you? Plz reply as I'm looking
    to construct my own blog and would like to know where u got this from.
    appreciate it

    OdpowiedzUsuń
  8. This website really has all of the information I wanted about this subject and didn't know who to
    ask.

    OdpowiedzUsuń
  9. I would like to thank you for the efforts you
    have put in penning this blog. I am hoping to view the same high-grade
    blog posts by you in the future as well. In truth,
    your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal website
    now ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Really nice to read this :) Hope will made also with passion and love, because this is the most important in cooking :)

      Usuń
  10. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?
    you made blogging look easy. The overall look
    of your website is excellent, let alone the content!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank You :) I was writing about 6 years now :) I'm still learning, and still trying upgrade :)

      Usuń
  11. Hey very nice blog!

    OdpowiedzUsuń
  12. Awsome website! Ӏ am loving іt!! Wilⅼ come bacҝ аgain. I ɑm
    bookmarking youг feeds also

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://www.facebook.com/krolestwogarow/ U can follow my fb, there is up to date information, and sometimes remind if something comming - like christmas :) so it can be usefull too :)

      Usuń