Kaczka z jabłkami w innej wersji. Nie zawsze musi być tak samo przygotowana, można coś zmienić, pokombinować. Można ją wyluzować (pozbawić kości), ale nie jest to konieczne.
- Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką”
- kaczka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki kolendry,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego,
- 12 goździków,
- 1 torebka kardamonu,
- 1 kg twardych jabłek,
- 240 g posuszonego placka drożdżowego,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka soli,
- tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło)
Kaczkę wyluzować. Warto nauczyć się luzować drób. Za pierwszym razem może być problem, zajmie nam to trochę czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :)
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Przyprawy
zemleć, wymieszać z solą i natrzeć nimi kaczkę. Odstawić na co
najmniej godzinę.
Jabłka
obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Podsuszony placek drożdżowy pokroić na kostki wielkości około 1.5X1,5 cm.
Podsuszony placek drożdżowy pokroić na kostki wielkości około 1.5X1,5 cm.
Wymieszać
jabłka z plackiem, solą i cynamonem.
Wypełnić
kaczkę nadzieniem. Jeżeli farsz „upchniemy” skóra kaczki
podczas pieczenia pęknie, jeżeli napełnimy luźniej skóra
zostanie nienaruszona.
Otwory
spiąć wykałaczkami, a następnie nitką zasznurować wokół
wykałaczek.
Kaczkę
posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie
zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 stopni i piec 1,5 godziny.
Pięknie wyszła! Jeszcze ta przypieczona skórka! Mniam!
OdpowiedzUsuń:)
Usuń