Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydełka i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Natrzeć imbirem, odstawić na godzinę.
Pomarańcze dokładnie umyć.
Cienko
obrać 4 pomarańcze (najlepiej nożykiem do miękkich warzyw i
owoców). Skórkę pokroić w cienkie paski a z pomarańczy wycisnąć
sok. Ja otrzymałam 400 ml soku.
2
pomarańcze pokroić w plasterki, grubości około 3 mm.
Na
patelni rozpuścić 4 łyżki cukru, ułożyć na nich plasterki
pomarańczy, podsmażyć pół minuty, odwrócić, smażyć minutę.
Plasterki pomarańczy ułożyć (rozłożyć) na półmisku,
Na
patelnię wlać sok pomarańczowy, zagotować, dodać cukier, gotować
10 minut. Następnie włożyć skórki i gotować 5 minut. Sos
przecedzić. Skórki odłożyć, nie wyrzucać.
Kaczkę
ułożyć na brytfance, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160
stopni i piec 60 minut, w połowie pieczenia polać wytworzonym
sosem. Zlać tłuszcz. Temperaturę w piekarniku podnieść do 180
stopni i piec 30 minut. Kaczkę wyjąć, pokroić na części, zlać
tłuszcz. Kaczkę ułożyć skórą do dołu i polać 1/2 sosu.
Piec
dalej. Po 15 minutach polać mięso pozostałym sosem. Piec kolejne
10 minut, odwrócić kaczkę skórą do góry, włożyć skórkę
pomarańczową i piec 10 minut.
Podałam z pyzami drożdżowymi.
- kaczka,
- 1 łyżka startego, świeżego imbiru,
- 6 pomarańczy,
- 100 ml i 4 łyżki cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli
Czy to czerwone pomarańcze czy zwykłe które nabrały takiego koloru podczas pieczenia?
OdpowiedzUsuńtak, to czerwone pomarańcze
Usuń