skip to main |
skip to sidebar
nogi z kurczaka duszone w winie
- 2 nogi z kurczaka,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka
listków tymianku,
- sól,
- 200 ml wina białego półwytrawnego,
- 2
łyżki masła,
Nogi kurczaka
oczyścić, oprószyć solą, obsypać tymiankiem i odstawić na
godzinę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na których obsmażyć
kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Wlać wino, przykryć i
dusić do miękkości, około 30 minut. Uduszone nogi kurczaka
przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Sos zagęścić przez
gotowanie, dodać 2 łyżki zimnego masła. Wymieszać. Zdjąć sos z
ognia. Podałam z karmelizowanymi jabłkami.
Czy podałaś go z jakimiś dodatkami?
OdpowiedzUsuńz ryżem i z jabłkami karmelizowanymi
Usuń