piątek, 20 lutego 2015

nogi z kurczaka duszone w winie



  • 2 nogi z kurczaka,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka listków tymianku,
  • sól,
  • 200 ml wina białego półwytrawnego,
  • 2 łyżki masła,
Nogi kurczaka oczyścić, oprószyć solą, obsypać tymiankiem i odstawić na godzinę. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na których obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Wlać wino, przykryć i dusić do miękkości, około 30 minut. Uduszone nogi kurczaka przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Sos zagęścić przez gotowanie, dodać 2 łyżki zimnego masła. Wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Podałam z karmelizowanymi jabłkami. 


2 komentarze: