- ciasto*:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- sól
- farsz:
- 300 sera białego półtłustego,
- 3 żółtka,
- 150 ml śmietany 30%,
- 2-3 łyżki cukru
Do
mąki dodać jajko, około 150 ml wody, szczyptę soli. Zagnieść
twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia.
Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości
około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić
w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko
osolonej wodzie.
Ser
zetrzeć.
Ser,
żółtka, cukier, śmietanę wymieszać.
Przełożyć
do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
Podawać
same lub z owocami.
Do
środka można dodać rodzynki, żurawinę lub skórkę pomarańczową.
*Lub!!!
użyć 250 g świeżego makaronu na lasagne ;)
Bardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń:) i bardzo stary... te stare przepisy naprawdę są ciekawe i warte przyjrzenia się im :) no, czasem tylko trzeba je odchudzić....
Usuń