- 6 nóg z kaczki,
- sól,
- 1 łyżeczka turówki wonnej – żubrówki*,
- tłuszcz najlepiej gęsi do confitowania
Nogi
oczyścić, umyć, osuszyć.
Natrzeć
solą i trawą żubrową, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Nogi
przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać tłuszczem – tak, aby
nogi były zakryte. Przykryć papierem do pieczenia, tak aby dotykał
do tłuszczu.
Dusić
na małym ogniu około 2 godzin, lub gdy będą miękkie.
Przed
podaniem nogi można podsmażyć, aby nadać im ładniejszy kolor.
Podałam
z sosem* z wiśniami i karmelizowaną gruszką.
*Sos
- korpus z gęsi,
- skrzydełka,
- szyjka,
- 1 nieduża marchewka,
- kawałek (1/6 średniego) selera,
- 1/2 pietruszki,
- 2 średnie cebule,
- listek laurowy,
- pieprz ziarnisty,
- ziele angielskie,
- 1/2 szklanki wiśni ze słoika
- 2 łyżki masła
Kości
z gęsi podsmażyć w mocno rozgrzanym garnku z grubym dnem, dodać
pokrojone warzywa, przesmażyć. Wlać wodę, tak aby przykryła
kości. Dodać przyprawy, gotować na średnim ogniu około 1,5
godziny.
Przecedzić.
Gotować
aż sos będzie gęsty.
Do
sosu dodać wiśnie, zagotować, gotować aż sos zgęstnieje.
*Turówka
Wonna ( żubrówka ) - przyprawa do potraw dzięki uprzejmości firmy
Eko Herba z Hajnówki
Nie spotkałam wcześniej przepisu z wiśniami, ciekawy! :)
OdpowiedzUsuńgeneralnie polecam owoce do drobiu - kaczki, gęsi, indyka czy kurczaka...one się bardzo lubią :)
Usuń