piątek, 27 lutego 2015

Nogi z kaczki w żubrowej trawie

  • 6 nóg z kaczki,
  • sól,
  • 1 łyżeczka turówki wonnej – żubrówki*,
  • tłuszcz najlepiej gęsi do confitowania
Nogi oczyścić, umyć, osuszyć.
Natrzeć solą i trawą żubrową, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Nogi przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać tłuszczem – tak, aby nogi były zakryte. Przykryć papierem do pieczenia, tak aby dotykał do tłuszczu.
Dusić na małym ogniu około 2 godzin, lub gdy będą miękkie.
Przed podaniem nogi można podsmażyć, aby nadać im ładniejszy kolor.
Podałam z sosem* z wiśniami i karmelizowaną gruszką.


*Sos
  • korpus z gęsi,
  • skrzydełka,
  • szyjka,
  • 1 nieduża marchewka,
  • kawałek (1/6 średniego) selera,
  • 1/2 pietruszki,
  • 2 średnie cebule,
  • listek laurowy,
  • pieprz ziarnisty,
  • ziele angielskie,
  • 1/2 szklanki wiśni ze słoika
  •  
  • 2 łyżki masła
Kości z gęsi podsmażyć w mocno rozgrzanym garnku z grubym dnem, dodać pokrojone warzywa, przesmażyć. Wlać wodę, tak aby przykryła kości. Dodać przyprawy, gotować na średnim ogniu około 1,5 godziny.
Przecedzić.
Gotować aż sos będzie gęsty.

Do sosu dodać wiśnie, zagotować, gotować aż sos zgęstnieje.


*Turówka Wonna ( żubrówka ) - przyprawa do potraw dzięki uprzejmości firmy Eko Herba z Hajnówki

2 komentarze:

  1. Nie spotkałam wcześniej przepisu z wiśniami, ciekawy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. generalnie polecam owoce do drobiu - kaczki, gęsi, indyka czy kurczaka...one się bardzo lubią :)

      Usuń