wtorek, 24 lutego 2015

Odkrywamy kalifornijskie wina II


Stowarzyszenie Sommelierów Polskich wspólnie z California Wine Institute zorganizowali seminarium "Discover California Wines", 


które poprowadziła Pani Claudia Schuetz, ambasadorka win kalifornijskich w Europie oraz przedstawicielka rodzinnej winnicy Schuetz oraz 


Pan Piotr Kamecki - prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
W trakcie spotkania przedstawiona nam została Kalifornia jako region winiarski oraz mieliśmy okazję spróbować 14 win. Wszystkie one są dostępne na polskim rynku.
Poniżej ich prezentacja (opisy przygotowane przez organizatora)


Mirassou Sauvignon Blanc 2012 Region: California
Wino Mirassou Sauvignon Blanc cechują wspaniałe aromaty cytryny Meyer, kwiatów cytrusowych, kiwi i passiflory, które rozciągają się po podniebieniu. Tekstura tego wina jest odpowiednia, z pewną dodatkową lepkością na przodzie oraz oczyszczającym finiszem,
charakterystycznym dla klasycznych win Sauvignon Blanc.
Doskonałe do ryb, owoców morza oraz potraw z białego mięsa.
Importer:PWW Sp. z o.o.


Panamera Chardonnay 2012 Region: California
Aromaty cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe o odpowiedniej kwasowości i koncentracji smaku.
Polecane do kurczaka, pieczonego łososia z grilla i serów.
Importer:Cerville Investments Sp. z o.o.


Ironstone Reserve Chardonnay 2012 Region: Sierra Foothills
Winnica Hay Station Ranch należy do rodziny Kautzów od czterech pokoleń. To, co początkowo było ranczem dla bydła, z czasem zamieniło się w ponad 100 hektarów górskich winnic klasy Premium. Winnica położona jest w bliskiej odległości od winiarni Ironstone. Program Ironstone Reserve opiera się na trzech kluczowych elementach: apelacji, winnicach oraz sztuce produkcji
wina.
Reserve Chardonnay, 2012 to białe, wytrawne wino wyjątkowej jakości, starzone przez 12 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu. Klasyczne Chardonnay pełne wyrazistych smaków i aromatów. Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi, wanilii i dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem.
Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu.
Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA)


Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River.
Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce. Zbiór winogron odbywa się pomiędzy 5 a 19 października. Fermentacja zachodzi w beczkach z francuskiego dębu, 30% beczek jest nowych. Pełny, żółto-złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z przyjemnym, trwałym finiszem.
Idealne do delikatnych mięs, indyka, kurczaka, jagnięciny, sosów na bazie śmietany, dojrzałych serów o mocnej kremowej strukturze.
Importer: Piwnica Wybornych Win


Marimar Estate, La Masia Pinot Noir 2004 Region: Russian River.
Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane, ręcznie zebrane owoce. Zbiór trwa od 12 września do 15 października. Po delikatnym kruszeniu zachodzi fermentacja, która odbywa się w stalowych, nierdzewnych kadziach. Wino dojrzewa w dębowych francuskich beczkach. 34% beczek jest nowych. Rubinowy kolor. Smak i aromat wina doskonale odzwierciedla klimat Russian River zwanym także Green Valley. Wyczuwalne aromaty czerwonych owoców, śliwek oraz wiśni. Przyprawowe akcenty łączą się z nutami kawy mocha.
Idealne przede wszystkim do jagnięciny, serów, grillowanych mięs.
Importer: Piwnica Wybornych Win

Panamera Cuvée California 2011 Region: California
Jasny, rubinowy kolor. Pełne aromatów świeżych wiśni, anyżu, wanilii i nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni, truskawek i wanilii.
Ma jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami.
Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej.
Importer: Cerville Investments Sp. z o.o.

Wente Sandstone Merlot 2011 Region: Livermore
Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne, z posmakiem czarnej herbaty oraz dębu. Świetnie zbudowane, o delikatnych taninach i owocowym zakończeniu. Winogrona pochodzą ze wzgórz, które otaczają
południowowschodni zakątek historycznej Livermore Valley. Winnica rodziny Wente ma wręcz idealne warunki do uprawy merlota: dni są tam ciepłe, noce chłodne, gleby świetnie odprowadzają wodę, a bryza znad Zatoki San Francisco daje kojący efekt. Zbiory odbywały się w każdej parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i wschodnioeuropejskiego.
Polecane do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek. Jest niezwykle uniwersalny.
Importer: VININOVA SP. Z O.O.

Noble Vines 181 Merlot 2012 Region: Lodi
Kolor czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich ziół. Wino w stylu klasycznego Bordeaux Merlot. W ustach okrągłe, wyraźne smaki czarnej wiśni i dojrzałej śliwki, z nutami przypraw. Doskonale zrównoważone taniny, dobra kwasowość.
Polecane do pieczonego indyka, włoskich wędlin i twardych serów.
Importer:VININOVA Sp z o.o

Ironstone Reserve Old Vine Zinfandel 2012 Region: Lodi
Lodi, region z klasycznym śródziemnomorskim klimatem i odpowiednią glebą jest idealnym miejscem do produkcji światowej klasy zinfandeli. Winogrona pochodzą z 80-letnich krzewów winorośli. Old Vine Zinfandel, 2012 to bogaty i dojrzały Zinfandel.
Ma miękkie aromaty, smaki dojrzałych jeżyn, pieprzu i czekolady. Okrągły garbnik z długim finiszem wykończonym ciemnym owocem.
Do dań z dodatkiem kremowych sosów, duszonych mięs lub steka z sarny z dodatkiem zimowych warzyw korzeniowych.
Importer:Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics są)


Seghesio Zinfandel 2012 Region: Sonoma
Soczysty kalifornijski Zinfandel od słynnego producenta Seghesio, który specjalizuje się w produkcji win z tego szczepu. Wino rozwija akcenty wyraźnie jagodowe w zapachu, przełamane nutą gorzkiej czekolady. Bardzo kremowa i skoncentrowana budowa oraz niska kwasowość.
Polecane do degustacji w miłym towarzystwie.
Importer:Mielżyński Sp. z o.o.


Hess Select Cabernet Sauvignon 2011 Region: North Coast
Barwa - intensywna, rubinowa.
Aromat - dominują aromaty ciemnych owoców, wiśni i cedrowych akcentów pochodzących z dębu, podkreślonych nutą przypraw.
Smak - w ustach bogate, krągłe z nutą dojrzałych śliwek i malin. Wino złożone, ale dzięki miękkiej taninie na finiszu gotowe do picia już teraz.
Szczepy: 84% Cabernet Sauvignon, 9% Petite Syrah, 4% Merlot, 2% Syrah, 1% Malbec.
Beczka: 12-13 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (35% nowe beczki).
Importer:Sommelier Dystrybucja

Louis M. Martini Cabernet Sauvignon 2010 Region: Napa Valley
Wino Napa Valley Cabernet Sauvignon Louisa M. Martini charakteryzuje się głębokim burgundowym kolorem, aromatem ciemnych owoców, wędzonego cedru i suszonych ziół.
Skoncentrowane smaki czarnej wiśni oraz jagody są przyjemnie zharmonizowane z nutami cedru i tostu na przyjemnym finiszu. W ustach bogate i zrównoważone, charakteryzuje się długim finiszem z bardzo ekspansywną paletą.
Doskonałe do potraw z czerwonego mięsa.
Importer: PWW Sp. z o.o.

Starmont Cabernet Sauvignon 2010 Region: Napa Valley
Cabernet Sauvignon z Napa Valley w całej swojej okazałości - aromaty dżemu z czarnych porzeczek, nalewki, wanilii i przypraw egzotycznych, a w ustach skoncentrowane, krągłe i trwałe w posmaku. Dodanie odrobiny Merlot sprawiło, że dużo wcześniej
taniny zyskują na miękkości i dojrzałości. Ekstraktywne i atłasowe.
Importer: Mielżyński Sp. z o.o.


2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja :) Nie próbowałam jeszcze żadnego z kalifornijskich win...

    OdpowiedzUsuń