Stowarzyszenie
Sommelierów Polskich wspólnie z California
Wine Institute zorganizowali seminarium "Discover California
Wines",
które poprowadziła Pani Claudia Schuetz, ambasadorka win kalifornijskich w Europie oraz przedstawicielka rodzinnej winnicy Schuetz oraz
Pan Piotr Kamecki - prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
które poprowadziła Pani Claudia Schuetz, ambasadorka win kalifornijskich w Europie oraz przedstawicielka rodzinnej winnicy Schuetz oraz
Pan Piotr Kamecki - prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
W
trakcie spotkania przedstawiona nam została Kalifornia jako region
winiarski oraz mieliśmy okazję spróbować 14 win.
Wszystkie one są dostępne na polskim rynku.
Poniżej
ich prezentacja (opisy przygotowane przez organizatora)
Mirassou
Sauvignon Blanc 2012
Region: California
Wino
Mirassou Sauvignon Blanc cechują wspaniałe aromaty cytryny Meyer,
kwiatów cytrusowych, kiwi i passiflory, które rozciągają się po
podniebieniu. Tekstura tego wina jest odpowiednia, z pewną dodatkową
lepkością na przodzie oraz oczyszczającym finiszem,
charakterystycznym
dla klasycznych win Sauvignon Blanc.
Doskonałe
do ryb, owoców morza oraz potraw z białego mięsa.
Importer:PWW
Sp. z o.o.
Aromaty
cytryny, gruszki i jabłka, z nutą wanilii i cynamonu. Pyszne smaki
dojrzałych gruszek i cytryn. Bogate i okrągłe o odpowiedniej
kwasowości i koncentracji smaku.
Polecane
do kurczaka, pieczonego łososia z grilla i serów.
Importer:Cerville
Investments Sp. z o.o.
Ironstone Reserve Chardonnay 2012 Region: Sierra Foothills
Winnica
Hay Station Ranch należy do rodziny Kautzów od czterech pokoleń.
To, co początkowo było ranczem dla bydła, z czasem zamieniło się
w ponad 100 hektarów górskich winnic klasy Premium. Winnica
położona jest w bliskiej odległości od winiarni Ironstone.
Program Ironstone Reserve opiera się na trzech kluczowych
elementach: apelacji, winnicach oraz sztuce produkcji
wina.
Reserve
Chardonnay, 2012 to białe, wytrawne wino wyjątkowej jakości,
starzone przez 12 miesięcy w baryłkach z francuskiego dębu.
Klasyczne Chardonnay pełne wyrazistych smaków i aromatów.
Wykazujące drobne cechy mineralne, które są znakiem rozpoznawczym
winogron produkowanych w Sierra Foothills, Reserve Chardonnay ma
bardzo skoncentrowany smak tropikalnych owoców z niuansami toffi,
wanilii i dojrzałych jabłek. Nos otwiera pikantne zapachy toffi i
wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i
melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem.
Będzie
pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem
śmietanowych sosów czy drobiu.
Importer:
Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA)
Do
fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane
owoce. Zbiór winogron odbywa się pomiędzy 5 a 19 października.
Fermentacja zachodzi w beczkach z francuskiego dębu, 30% beczek jest
nowych. Pełny, żółto-złoty kolor. Aromaty owoców cytrusowych
oraz tropikalnych z aromatami owoców moreli. Wino mineralne o
przyjemnej kwasowości. Dobrze zbalansowane, świeże, kruche z
przyjemnym, trwałym finiszem.
Idealne
do delikatnych mięs, indyka, kurczaka, jagnięciny, sosów na bazie
śmietany, dojrzałych serów o mocnej kremowej strukturze.
Importer:
Piwnica Wybornych Win
Do
fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane, ręcznie zebrane owoce.
Zbiór trwa od 12 września do 15 października. Po delikatnym
kruszeniu zachodzi fermentacja, która odbywa się w stalowych,
nierdzewnych kadziach. Wino dojrzewa w dębowych francuskich
beczkach. 34% beczek jest nowych. Rubinowy kolor. Smak i aromat wina
doskonale odzwierciedla klimat Russian River zwanym także Green
Valley. Wyczuwalne aromaty czerwonych owoców, śliwek oraz wiśni.
Przyprawowe akcenty łączą się z nutami kawy mocha.
Idealne
przede wszystkim do jagnięciny, serów, grillowanych mięs.
Importer:
Piwnica Wybornych Win
Panamera Cuvée California 2011 Region: California
Jasny,
rubinowy kolor. Pełne aromatów świeżych wiśni, anyżu, wanilii i
nutą czarnego pieprzu. Zrównoważone, z bogatym aromatem wiśni,
truskawek i wanilii.
Ma
jedwabistą konsystencję z długo utrzymującymi się taninami.
Polecane
do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej.
Importer:
Cerville Investments Sp. z o.o.
Sandstone
Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W
ustach jest pełne, z posmakiem czarnej herbaty oraz dębu. Świetnie
zbudowane, o delikatnych taninach i owocowym zakończeniu. Winogrona
pochodzą ze wzgórz, które otaczają
południowowschodni
zakątek historycznej Livermore Valley. Winnica rodziny Wente ma
wręcz idealne warunki do uprawy merlota: dni są tam ciepłe, noce
chłodne, gleby świetnie odprowadzają wodę, a bryza znad Zatoki
San Francisco daje kojący efekt. Zbiory odbywały się w każdej
parceli z osobna. Wino dojrzewało przez 16 miesięcy w beczkach z
mieszanych gatunków dębu: francuskiego, amerykańskiego i
wschodnioeuropejskiego.
Polecane
do drobiu, czerwonego mięsa, wieprzowiny, makaronów i sałatek.
Jest niezwykle uniwersalny.
Importer:
VININOVA SP. Z O.O.
Kolor
czerwono-rubinowy. Eleganckie aromaty wiśni, jeżyn i słodkich
ziół. Wino w stylu klasycznego Bordeaux Merlot. W ustach okrągłe,
wyraźne smaki czarnej wiśni i dojrzałej śliwki, z nutami
przypraw. Doskonale zrównoważone taniny, dobra kwasowość.
Polecane
do pieczonego indyka, włoskich wędlin i twardych serów.
Importer:VININOVA
Sp z o.o
Lodi,
region z klasycznym śródziemnomorskim klimatem i odpowiednią glebą
jest idealnym miejscem do produkcji światowej klasy zinfandeli.
Winogrona pochodzą z 80-letnich krzewów winorośli. Old Vine
Zinfandel, 2012 to bogaty i dojrzały Zinfandel.
Ma
miękkie aromaty, smaki dojrzałych jeżyn, pieprzu i czekolady.
Okrągły garbnik z długim finiszem wykończonym ciemnym owocem.
Do
dań z dodatkiem kremowych sosów, duszonych mięs lub steka z sarny
z dodatkiem zimowych warzyw korzeniowych.
Importer:Wine
Avenue (Rohlig Suus Logistics są)
Soczysty
kalifornijski Zinfandel od słynnego producenta Seghesio, który
specjalizuje się w produkcji win z tego szczepu. Wino rozwija
akcenty wyraźnie jagodowe w zapachu, przełamane nutą gorzkiej
czekolady. Bardzo kremowa i skoncentrowana budowa oraz niska
kwasowość.
Polecane
do degustacji w miłym towarzystwie.
Importer:Mielżyński
Sp. z o.o.
Barwa
- intensywna, rubinowa.
Aromat
- dominują aromaty ciemnych owoców, wiśni i cedrowych akcentów
pochodzących z dębu, podkreślonych nutą przypraw.
Smak
- w ustach bogate, krągłe z nutą dojrzałych śliwek i malin. Wino
złożone, ale dzięki miękkiej taninie na finiszu gotowe do picia
już teraz.
Szczepy:
84% Cabernet Sauvignon, 9% Petite Syrah, 4% Merlot, 2% Syrah, 1%
Malbec.
Beczka:
12-13 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego (35% nowe beczki).
Importer:Sommelier
Dystrybucja
Wino
Napa Valley Cabernet Sauvignon Louisa M. Martini charakteryzuje się
głębokim burgundowym kolorem, aromatem ciemnych owoców, wędzonego
cedru i suszonych ziół.
Skoncentrowane
smaki czarnej wiśni oraz jagody są przyjemnie zharmonizowane z
nutami cedru i tostu na przyjemnym finiszu. W ustach bogate i
zrównoważone, charakteryzuje się długim finiszem z bardzo
ekspansywną paletą.
Doskonałe
do potraw z czerwonego mięsa.
Importer:
PWW Sp. z o.o.
Cabernet
Sauvignon z Napa Valley w całej swojej okazałości - aromaty dżemu
z czarnych porzeczek, nalewki, wanilii i przypraw egzotycznych, a w
ustach skoncentrowane, krągłe i trwałe w posmaku. Dodanie odrobiny
Merlot sprawiło, że dużo wcześniej
taniny
zyskują na miękkości i dojrzałości. Ekstraktywne i atłasowe.
Importer:
Mielżyński Sp. z o.o.
Ciekawa propozycja :) Nie próbowałam jeszcze żadnego z kalifornijskich win...
OdpowiedzUsuńpolecam, warto spróbować
Usuń