W
trakcie spotkania przedstawiona nam została Kalifornia jako region
winiarski.
Kalifornia
to trzeci pod względem powierzchni stan USA, o ponad 35% większy od
Polski, mający porównywalną z nami liczbę mieszkańców.
Rozciąga się pomiędzy wybrzeżem Pacyfiku, a górami Sierra Nevada na wschodzie i pustynią Mojave na południowym wschodzie. Centrum stanu zajmuje Dolina Kalifornijska. Miejscami jest szeroka na 90 km. Jest uznawana za jeden z najżyźniejszych terenów na świecie i jeden z najintensywniej uprawianych. Dzięki skomplikowanym systemom irygacyjnym uprawa jest bardzo intensywna i wydajna. Produkuje się tu prawie 1/3 żywności wytwarzanej w Stanach Zjednoczonych.
Pustynie zajmują około 25 % powierzchni stanu (prawie cała południowo – wschodnia część Kalifornii to pustynie). Zwłaszcza latem panują tam bardzo wysokie temperatury.
Rozciąga się pomiędzy wybrzeżem Pacyfiku, a górami Sierra Nevada na wschodzie i pustynią Mojave na południowym wschodzie. Centrum stanu zajmuje Dolina Kalifornijska. Miejscami jest szeroka na 90 km. Jest uznawana za jeden z najżyźniejszych terenów na świecie i jeden z najintensywniej uprawianych. Dzięki skomplikowanym systemom irygacyjnym uprawa jest bardzo intensywna i wydajna. Produkuje się tu prawie 1/3 żywności wytwarzanej w Stanach Zjednoczonych.
Pustynie zajmują około 25 % powierzchni stanu (prawie cała południowo – wschodnia część Kalifornii to pustynie). Zwłaszcza latem panują tam bardzo wysokie temperatury.
Na
ternie stanu leży najniższy punkt w całej Ameryce Północnej –
Dolina Śmierci (86 m poniżej poziomu morza). W paśmie górskim
Sierra Nevada znajduje się najwyższy szczyt kontynentalnych stanów,
Mount Whitney o wysokości 4421 metrów n.p.m. oraz kilkanaście
lodowców.
Około 45 % powierzchni stanu zajmują lasy. Kalifornia jest najbardziej zalesionym stanem, zaraz po Alasce.
W większości stanu
panuje klimat subtropikalno-śródziemnomorski z łagodnymi,
deszczowymi zimami i suchymi, bardzo upalnymi latami. Chłodny Prąd
Kalifornijski często powoduje latem tworzenie się mgieł w pobliżu
wybrzeża. Im dalej w głąb lądu, tym chłodniejsze zimy i
cieplejsze lata. Około 45 % powierzchni stanu zajmują lasy. Kalifornia jest najbardziej zalesionym stanem, zaraz po Alasce.
Duże znaczenie ma obecność Pacyfiku (linia brzegowa to około 1300 km). Wody oceanu są dość zimne, dlatego latem i wczesną jesienią (czyli w okresie kluczowym dla rozwoju winorośli) tworzą się tu mgły. W głębi lądu powietrze w ciągu dnia ogrzewa się i wznosi ku górze, zasysając nad ląd masy powietrza znad oceanu. Dzięki temu mgła i chłodne wiatry trafiają w głąb lądu. Mgły przesłaniają światło słoneczne obniżając temperaturę, a w konsekwencji opóźniając dojrzewanie winogron.
Jeśli dodamy do tego bardzo różnorodną budowę geologiczną otrzymamy region idealny do produkcji bardzo różnorodnych win.
Ta zmienność i różnorodność stała się podstawą do wyróżnienia w 1980 roku poszczególnych obszarów winiarskich AVA (American Viticultural Areas – Amerykańskie Obszary Uprawy Winorośli). Obszar definiowany jako AVA to miejsce wewnątrz danego stanu, zarejestrowane i produkujące wino zgodnie z określonymi przepisami federalnymi. System ten wzorowany jest (choć nie do końca) na europejskich systemach apelacyjnych, takich jak francuski AOC lub włoskie DOC. W Stanach Zjednoczonych jest 207 apelacji z których ponad 134 w Kalifornii.
W Kalifornii winnice zajmują 231 000 hektarów, z których zbiera się 4,2 miliona ton winogron.
Biorąc to pod uwagę, nie ma nic dziwnego w tym, że w Kalifornii powstaje 90 % amerykańskich win.
Najważniejsze
regiony winiarskie Kalifornii:
North
Coast (53
AVAs) ze strefami: Napa Valley, Sonoma County, Lake County i
Mendocino County. Bardzo przyjazny klimat i połowa kalifornijskich
winnic.
Central Coast (42 AVAs) ze strefami: Livermore Valley, Paso Robles, Santa Clara Valley, Santa Cruz Mountains, Monterey County, San Luis Obispo County oraz Santa Barbara County. Zróżnicowany klimat, jeden z najszybciej rozwijających się regionów, winogrona są tu uprawiane od 1700 roku.
Central Coast (42 AVAs) ze strefami: Livermore Valley, Paso Robles, Santa Clara Valley, Santa Cruz Mountains, Monterey County, San Luis Obispo County oraz Santa Barbara County. Zróżnicowany klimat, jeden z najszybciej rozwijających się regionów, winogrona są tu uprawiane od 1700 roku.
Sierra
Foothills (6
AVAs) ze strefami Amador County, Calaveras County, El Dorado County,
Nevada County, Placer County.
Inland Valleys (17 AVAs) ze strefami Lodi and the Delta, Madera County, Sacramento Valley, San Joaquin Valley, Yolo County. Jeden z najżyźniejszych regionów. Słoneczne śródlądowe doliny są idealne do uprawy winogron.
Southern California (11 AVAs) Cucamonga Valley, Los Angeles Area, San Diego County, Temecula Valley.
Far North California (5 AVAs)
W Kaliforni bardzo dobre warunki do rozwoju znalazło wiele szczepów winogron. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw.
Inland Valleys (17 AVAs) ze strefami Lodi and the Delta, Madera County, Sacramento Valley, San Joaquin Valley, Yolo County. Jeden z najżyźniejszych regionów. Słoneczne śródlądowe doliny są idealne do uprawy winogron.
Southern California (11 AVAs) Cucamonga Valley, Los Angeles Area, San Diego County, Temecula Valley.
Far North California (5 AVAs)
W Kaliforni bardzo dobre warunki do rozwoju znalazło wiele szczepów winogron. Uprawia się tu ponad 110 odmian co jest kolejnym powodem że wina z stąd są bardzo różnorodne i pasują do wielu potraw.
Najwięcej
uprawia się czerwonych odmian: Cabernet Sauvignon , Zinfandel ,
Merlot , Pinot Noir i Syrah.
Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc.
Z białych odmian: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio , Moscato/Muscat oraz Chenin Blanc.
Większość
kalifornijskich win bardzo dobrze komponuje się z daniami.
Cabernet Sauvignon
Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny...
Petite
Sirah Cabernet Sauvignon
Do dań z wołowiny – grillowanych, pieczonych, duszonych, smażonych. Do pieczonej jagnięciny, dziczyzny...
Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych.
Merlot
Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej.
Pinot Noir
Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka).
Syrah
Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny.
Do dań z czarną fasolą, chili z wieprzowiny, wołowiny.
Sangiovese
Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.
Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.
Zinfandel
Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.
Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.
Chardonnay
Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.
Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.
Muscat
/ Moscato
Wspaniałe do owoców i serów.
Wspaniałe do owoców i serów.
Pinot
Blanc
Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.
Pinot Gris / Pinot Grigio
Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.
Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.
Pinot Gris / Pinot Grigio
Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.
Sauvignon
Blanc
Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.
Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.
Riesling
Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.
Viognier
Do owoców morza.
Teorię łączenia wina z jedzeniem mieliśmy możliwość skonfrontować z rzeczywistością podczas czterodaniowego lunchu.
Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.
Viognier
Do owoców morza.
Teorię łączenia wina z jedzeniem mieliśmy możliwość skonfrontować z rzeczywistością podczas czterodaniowego lunchu.
Dania zostały przygotowane przez Szefa kuchni warszawskiego Hotelu REGENT Marcina Suchenka oraz cukiernika Dariusza Suchenka.
Dobór win do poszczególnych potraw komentowali między innymi: Tomasz Kolecki-Majewicz, Andrzej Strzelczyk oraz Piotr Kamecki. I była to bardzo ciekawa, pouczająca lekcja.
Degustowane
menu:
Leaping Horse Chardonnay, California 2013
Robert
Mondavi Private Selection Chardonnay, California 2013
Backhouse Chardonnay, Sonoma 2012
Wente
Chardonnay Livermore 2013
Leaping Horse Merlot, California 2013
Branzin Old Vine Zinfandel, Lodi 2012
Degustowaliśmy
na zaproszenie California
Wines i Stowarzyszenia
Sommelierów Polskich.
*Valrhona to najbardziej popularna z najlepszych marek czekolady, znana w Polsce głównie cukiernikom i szefom kuchni droższych restauracji, którzy wykorzystują jej wysokiej jakości kuwertury. Nazwa firmy pochodzi od doliny Rodanu (Rhône), czyli regionu gdzie znajduje się jej siedziba. Korzenie Valrhony sięgają 1922 roku. Od 1989 roku Valrhona kształci cukierników w swojej l’Ecole du Grand Chocolat w Tain-l’Hermitage i w Paryżu, przed kilkoma laty otwierając się również na spragnionych wiedzy smakoszy i „czekoladoholików”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz