Szprot - ryba z rodziny śledziowatych. Długość ciała 11-15 centymetrów. Szprotki występują w Bałtyku.
- 1 kg szprotek,
- tempura: 100 ml mąki pszennej,
- 100 ml mąki kukurydzianej,
- bardzo zimna gazowana woda mineralna,
- szczypta soli ,
- olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy)
Szprotki oczyścić – odciąć głowę, wypatroszyć, umyć, osuszyć
Wymieszać
w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy
otrzymać masę o konsystencji śmietany.
Zanurzać
szprotki w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do
gorącego oleju. Olej
jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba
nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund. Smażyć
około 2 minut, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od
razu podawać.
Podałam
z krążkami cebuli i koprem włoskim w tempurze.
Jakoś nie przepadam za szprotkami... spróbuje przygotować je na twój sposób, może się przekonam...
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńMuszą być pyszne!!
OdpowiedzUsuńi są pyszne :) ;)
UsuńDlaczego część szprotek ma usunięte główki i wnętrzności a niektóre są smażone i podawane w całości?
OdpowiedzUsuńsą patroszone, tylko głowa została. Większość osób woli bez głowy, my lubimy takie z głową, nie lubią gdy "ryba na nich patrzy" :)
Usuń