No
cóż... czekoladę zjedliśmy na deser ;)
No
i oczywiście troszkę musiałam dodać od siebie :)
Troszkę
wiśni z nalewki, mniej cukru...
Tort
szwarcwaldzki, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Czarnego Lasu,
czyli rejonu w południowo-zachodnich Niemczech, rozciągającego się
od południowego krańca do środka Badenii-Wirtembergii, na długości
około 160 km.
W
większość obszar ten porośnięty jest lasem.
Głównymi
składnikami jest biszkopt czekoladowy aromatyzowany wiśniówką, z
wiśniowym nadzieniem, ze śmietaną i ozdobiony wiórkami czekolady.
Ciasto
nawiązuje do tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak
biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka,
wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle.
wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle.
Do
tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny
Las.
Ja
użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki.
:)
Tort
najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez
niemieckiego cukiernika Josefa Kellera.
- 6 jajek,
- 180 g cukru pudru,
- 50 g kakao,
- 200 g mąki,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól,
- 500 g wiśni (już bez pestek),
- 2 łyżki cukru,
- kawałek laski cynamonu,
- łyżka skrobi kukurydzianej,
- sok z wiśni,
- wiśniówka,
- 1 l śmietany kremówki – 30 – 36%,
- 2 opakowania śmietan-fix,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 50 g gorzkiej czekolady,
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać
bułką tartą.
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać
po trochę cukier i żółtka.
Obie
mąki i kakao wymieszać. Wysypać na ubite jajka i delikatnie, ale
dokładnie wymieszać.
Ciasto
wylać do tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do
190
stopni na około 25-30 minut.
Patyczek
włożony do ciasta ma być po wyjęciu suchy.
Ciasto
wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z
formy i odstawić na kilka godzin.
Wiśnie
umyć, osuszyć, wymieszać z cukrem, odstawić na 30 minut.
Następnie
wiśnie odsączyć, płyn wlać do garnka – uzupełnić wodą tak
aby było 150 ml- zagotować – wlać wymieszaną z dwiema łyżkami
wody skrobię kukurydzianą, dodać kawałek laski cynamonu,
zagotować. Włożyć wiśnie (odłożyć 16 wiśni!), wymieszać.
Gdy lekko ostygnie wyjąć cynamon.
Ja
użyłam wiśnie
ze słoika, do których dodałam 5 łyżek wiśni z nalewki.
Ubić
śmietanę z śmietan-fixem i cukrem. Przełożyć do rękawa
cukierniczego (zamiast rękawa można użyć torebkę foliową).
Czekoladę
zetrzeć.
Wymieszać
sok z wiśni z wiśniówką – proporcje zależą od
nas...powinniśmy otrzymać około 100 ml płynu.
Biszkopt
przekroić na 3 blaty.
Ułożyć
pierwszy blat, nasączyć 1/3 płynu do nasączania, wycisnąć
śmietanę – trzy pierścienie i wypełnić przestrzeń między
nimi połową wiśni.
Przykryć
drugim blatem, nasączyć 1/3 płynu, wycisnąć śmietanę i ułożyć
wiśnie,
Przykryć
trzecim blatem, nasączyć resztą płynu do nasączania. Cały blat
pokryć śmietaną i udekorować wiśniami i wiórkami czekoladowymi.
Wygląda przepysznie! Musiał cię kosztować dużo pracy!
OdpowiedzUsuńtylko tak wygląda :) wbrew pozorom jest dość łatwy w przygotowaniu :) polecam
Usuń