ZAPROSZENIE
DO III EDYCJI OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU OLIWY EXTRA VIRGIN
Zarząd
Rady Oliwy podjął jednogłośnie decyzję
o organizacji III Edycji Ogólnopolskiego Konkursu Oliwy Virgin
Extra.
Motywacją
jest kontynuacja pracy rozpoczętej w 2013 roku, czyli pogłębianie
wiedzy konsumentów o oliwie Extra Virgin, oraz propagowanie spożycia
wśród potencjalnych odbiorców
Decyzja
podjęta w dniu 26 listopada 2014 roku ma na celu wyłonienie, wśród
uczestników konkursu, oliwy Extra Virgin o najwyższej jakości,
sprzedawanej na terenie Polski
Warunki
konkursu:
1.
Do konkursu mogą przystąpić oficjalni przedstawiciele producentów,
importerzy lub dystrybutorzy oliw Extra Virgin sprzedawanych na
terenie Polski.
2.
Do konkursu dopuszczone zostaną oliwy, dostarczone w określonym
terminie wraz z wymaganą dokumentacją (punkt 5) i opłatami (punkt
8)
3.
Każdy kandydat może przedstawić tylko jedna oliwę Extra Virgin od
jednego producenta, pochodzącą z kampanii 2014.
4.
Do konkursu należy przedstawić następujące próbki oliwy w
szklanych ciemnych opakowaniach: 2 opakowania o pojemności 500ml, 1
opakowanie o objętości 1 litra i 1 opakowanie o objętości 750ml.
5
Warunkiem przystąpienia do konkursu jest dostarczenie: dokumentu
identyfikującego przedstawiciela, importera lub dystrybutora, wyżej
omówionych próbek oraz dokonanie opłaty określonej w punkcie 8 w
terminie nieprzekraczalnym do dnia 15 märca 2015.
Każdy
dokument identyfikujący oliwę powinien zawierać następujące
dane:
-
dokładna nazwa oliwy Virgin Extra przedstawionej do konkursu;
-
zdjęcie opakowania oliwy, w którym jest dystrybuowana;
-
nazwa firmy lub nazwa handlowa przedstawiciela, importera lub
dystrybutora;
-
adres pocztowy i adres poczty elektronicznej (e-mail);
-
numer identyfikacji podatkowej (NIP);
-
imię, nazwisko oraz dane kontaktowe osoby reprezentującej (e-mail i
telefon).
6.
Etapy konkursu
6.1 Przesłanie dokumentów i próbek
do „Ekolab” Sp. z o.o. Pracownia Laboratorium
Analitycznego, ul. Południowa
5, 62-006 Kobylnica.
6.2
Nadanie tajnego numeru każdemu uczestnikowi konkursu i każdej
oliwie w w/w
laboratorium.
6.3 Przesłanie próbek do jednego z
laboratoriów akredytowanych przez IOC (International Olive Counsil)
laboratorium.
6.4
Przeprowadzenie próby sensorycznej i badań laboratoryjnych.
6.5 Wyłoniona zostanie grupa
finalistów, wśród których nagrodzone zostaną trzy najlepsze
oliwy Extra Virgin
7.
Nagrodzeni otrzymają: za I miejsce dyplom ze złotym medalem, za
drugie miejsce dyplom ze srebrnym medalem, za trzecie miejsce dyplom
z brązowym medalem. Na stronie internetowej Rady Oliwy zostanie
opublikowana lista uczestników i laureatów z rekomendacją „Dobry
zakup”.
Dodatkowo
każdy medalista otrzyma 100 sztuk naklejek medali na butelki i
materiał do dalszego druku, które będzie miał prawo używać do
celów marketingowych w latach 2015 – 2016, oczywiście tylko tej
oliwy, która zdobyła wyróżnienie.
8.
Koszty uczestnictwa w konkursie wynosi 1200zł netto, (1470zł
brutto) dla każdej oliwy uczestniczącej w konkursie.
W
tej kwocie zawarte są następujące koszty:
-
przeprowadzenia analizy organoleptycznej ( sensorialnej ) w jednym z
akredytowanych
laboratoriów
IOC (poza granicami kraju);
-
przeprowadzenia analizy laboratoryjnej w Ekolab Sp. Z o.o..
Laboratorium akredytowane do
przeprowadzania
badań laboratoryjnych.
-
przesłania zakodowanych próbek do w/w laboratorium poza granicami
polski;
- całkowita koordynacji konkursu
przez laboratorium „Ekolab” Sp. z o.o. – kodowanie danych,
prace logistyczne, opracowanie wyników;
-
koszt opracowania medali, etykietek i druk.
Łączna
kwota 1470 złotych, powinna być przelana na konto „Ekolab” Sp.
z o.o., nie później niż w dniu ostatecznej daty dostarczenia
dokumentów, czyli do dnia 15 marca 2015r.
Dane
koordynatora konkursu:
„Ekolab”
Sp. z o.o.
ul.
Południowa 5
62-006
Kobylnica
Numer konta
bankowego: BZ WBK 51 1090 1463 0000 0001 0208 9188
Numer IBAN:
PL51109014630000000102089188
Numer SWIFT:
WBKPPLPP
Dodatkowo:
Na
listopadowym zebraniu Zarząd Rady Oliwy postanowił dodatkowo
wesprzeć pracę dr inż. Andrzeja Wesołowskiego, który jest
pracownikiem naukowo-dydaktycznym Katedry Podstaw Bezpieczeństwa
Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Jego
badania naukowe obejmują przede wszystkim zastosowania
niekonwencjonalnych metod pomiarowych w badaniach żywności. Obecnie
badania te skupiły się na wspomaganiu procesu identyfikowalności
żywności metodami ultradźwiękowymi. Badania te są ściśle
związane z bezpieczeństwem żywności.
Jedno z
opakowań oliwy przesłanej przez uczestników konkursu zostanie
przekazane do Uniwersytetu w Olsztynie.
Badania
pana dr Wesołowskiego nie mają żadnego wpływu na wyniki konkursu
na najlepsza oliwę roku 2015/2016. Wyniki konkursu będą jedynie
pomocą dla dr Wesołowskiego do celów porównawczych tych samych
oliw.
Z
poważaniem, Andrzej Emich
Mail:
rada@radaoliwy.org
Badania organoleptyczne zostaną przeprowadzone poza granicami Polski, ze względu na brak możliwości stworzenia doświadczonego panelu badawczego na terenie Polski.
Szczegóły w uchwale Rady Oliwy którą prezentujemy poniżej
Prosimy o potwierdzenie udziału czasu zostało niewiele.
Laboratorium
Ekolab, dzięki doświadczeniu jakie zdobyło w poprzednich dwóch
konkursach odnośnie przeprowadzania badań laboratoryjnych, w tym
roku będzie odpowiedzialne za logistykę i wykonanie badań
laboratoryjnych.
Ekolab Sp. z o.o.
jest laboratorium akredytowanym do tego typu badań i jedynym w
Polsce posiadającym doświadczenie w przeprowadzaniu badań na
Oliwie Virgin Extra. Współpracuje w tej dziedzinie z
zagranicznymi jednostkami będącymi autorytetami w takich
badaniach. Badania organoleptyczne zostaną przeprowadzone poza granicami Polski, ze względu na brak możliwości stworzenia doświadczonego panelu badawczego na terenie Polski.
Szczegóły w uchwale Rady Oliwy którą prezentujemy poniżej
Prosimy o potwierdzenie udziału czasu zostało niewiele.
Pycha! Świetny blog!
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo i zapraszam :)
Usuń