wtorek, 24 lutego 2015

Zupa laotańska Khao poun z Pascalem Brodnickim


  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka,
  • 1 litr mleka kokosowego,
  • 3 trawy cytrynowe posiekane,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki,
  • 200 g kiełków sojowych,
  • 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego,
  • 2 liście kafiru,
  • 1 łyżka pasty curry czerwonej,
  • 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne,
  • 2 cebule posiekane,
  • 2 pomidory pokrojone w ćwiartki,
  • 250 ml wrzątku,
  • 4 łyżki posiekanej kolendry,
  • olej do woka,

Podgrzać olej w garnku, podsmażyć cebulę aż będzie szklista. 




Dodać mięso i podsmażać około 5 min. 



Cały czas mieszając drewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 



 
5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. 
 

Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę.
Dopraw do smaku. 




Między innymi taką wspaniałą zupę przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pascalem Brodnickim, które zorganizował Lidl Polska w studio kulinarnym CookUp.  


Pascal Brodnicki jest jedną z twarzy Lidl Polska. Razem z Karolem Okrasą, co tydzień przedstawiają swoje propozycje dań z produktów dostępnych w sieci sklepów Lidl.
Spotkanie było poświęcone orientalnym smakom.

Tym razem w warsztatach uczestniczyła moja Córka, która jest miłośniczką kuchni azjatyckiej i dań szybko przygotowywanych.
A właśnie takie dania, na przygotowanie, których potrzeba nie więcej niż 30 minut, były w programie spotkania, które miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl.
Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również:


Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą,


Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej.
Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna a Pascal dzielił się z nami wiedzą zdobytą podczas podróży po Azji.

Produkty, użyte podczas warsztatów, pochodziły ze sklepów sieci Lidl.
 

4 komentarze:

  1. Interesująca propozycja, wypróbuje ją w najbliższy weekend! Czy mogłabyś również zdradzić przepis na sałatkę z polędwicą?;) Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, za niedługo będzie przepis na sałatkę :)

      Usuń
  2. Jak to wszystko pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń