Rozciąga
się z północy na południe na przestrzeni 4300 km, obejmując
prawie wszystkie strefy klimatyczne. Na północy znajduje się
najsuchsza pustynia świata – Atakama, na południu lód skuwa
Ziemię Ognistą, z której blisko do Antarktydy. Linia brzegowa to
prawie 6500 kilometrów. Średnia rozpiętość równoleżnikowa
wynosi około 200 kilometrów.
Dzięki
takiemu położeniu, spotykamy tu wszystkie strefy klimatyczne od
skrajnie pustynnych na północy po lodowce na południu. W środkowej
części kraju panuje umiarkowany klimat śródziemnomorski idealny
dla rolnictwa.
Ogromny
wpływ na klimat Chile mają Andy. Te, pokryte śniegiem ciągną się
przez 9 000 kilometrów i siedem krajów. Stanowią one naturalny
rezerwuar wody niezbędny do intensywnych upraw.
Do
Polski trafia rocznie około 5 mln litrów wina.
Chile to ósmy producent wina na świecie – rocznie wytwarza się go tu 1,28 mld litrów. Na polskim rynku Chile jest niekwestionowanym liderem eksportu wśród producentów win z „Nowego Świata”.
Chile zajmuje 8 pozycję wśród największych producentów win na całym świecie i jest jednym z wiodących eksporterów win – zajmuje 4 miejsce, tuż za Francją, Włochami i Hiszpanią.
Wina
to bardzo ważny element kultury Chile. W roku 1551 hiszpańscy
kolonizatorzy dokonują pierwszych nasadzeń winorośli. Rozwój
winiarstwa był burzliwy. W XVIII wieku sprowadzono sadzonki
francuskich szczepów – Merlot i Cabernet Sauvignon. W 1938 roku
zabroniono zakładania nowych winnic, który uchylono w 1974. Dzięki
temu mógł nastąpić burzliwy rozwój winnic. Obecnie w Chile
uprawia się głównie odmiany czerwone: Cabernet Sauvignon (70 800
hektary upraw), Merlot (13 500 ha), Carmenere (7200 ha) oraz Syrah
(3400 ha.) Białe są w zdecydowanej mniejszości Sauvignon Blanc (8
700 ha) i Chardonnay (8 600 ha).
Chile to ósmy producent wina na świecie – rocznie wytwarza się go tu 1,28 mld litrów. Na polskim rynku Chile jest niekwestionowanym liderem eksportu wśród producentów win z „Nowego Świata”.
Chile zajmuje 8 pozycję wśród największych producentów win na całym świecie i jest jednym z wiodących eksporterów win – zajmuje 4 miejsce, tuż za Francją, Włochami i Hiszpanią.
Ale
co innego przywiodło nas w wiosenne południe do warszawskiego
hotelu Regent
Warsaw Hotel.
Dzięki
ProChile - instytucji podległej Ministerstwu Spraw Zagranicznych
Chile, odpowiedzialnej za promowanie eksportu towarów i usług, oraz
zachęcanie do inwestycji i turystyki w Chile mieliśmy możliwość
uczestniczyć w cyklicznej degustacji win z tego kraju.
Spotkanie
rozpoczął Pan Alfredo
Garcia Castelblanco Ambasador
Republiki
Chile prezentując flagowy trunek tego kraju - pisco. Do jego
produkcji wykorzystuje się grona Moscatel de Alejandría. Ten
aromatyczny winiak poddawany jest procesowi starzenia i podawany jest
zazwyczaj z sokiem cytrynowym, białkiem i cukrem pudrem.
Jako że tematem przewodnim tegorocznego spotkania były ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami.
Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre.
Przegrzebki
zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre.
Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe
mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka
wędzona.
Do
tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do
ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała.
Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży, owoców morza i warzyw.
oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane zielone szparagi i czerwona salsa.
I
wina - Reserva, Pinot Noir 2011 – Veramonte i Reserva Chardonnay
2014 – Montgras.
Na deser zjedliśmy zapiekane owoce leśne do których piliśmy wino Late Harvest, Muscat 2011 – Tabali. Wino, które samo w sobie mogłoby być deserem. W nosie bogate, intensywne, głębokie i wyraziste. W ustach dominują suszone morele, miód i owoce tropikalne. Jest aksamitne, gładkie. Z idealną równowagą pomiędzy słodyczą a kwasowością. Długi aksamitny finisz. Jedno z moich ulubionych win.
Wina dobierał Pan
Piotr Kamecki - prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Chile
z racji swojego położenia, długiej linii brzegowej, czystych wód,
które czynią ten kraj globalną „potęgą” rybołówstwa.
Zajmuje pozycję światowego lidera w eksporcie pstrąga oraz
wicelidera w eksporcie łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający
wybrzeże Chile sprzyja występowaniu takich gatunków ryb, jak
anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice
olbrzymie, miętusy, chilijskie kulbińce, jeżowce, morszczuki,
małże czy słuchotki.
Dużym
zainteresowaniem cieszyło się seminarium prowadzone przez Pabla
Morande, który uznawany jest za jednego z najbardziej wpływowych
chilijskich enologów, a także za odkrywcę winiarskiego potencjału
doliny Casablanca i osobę wpływającą na trendy winiarskie nie
tylko w Chile, ale i na całym świecie. To Pablo Morande jako
pierwszy stworzył i wypromował na chilijskim rynku wino Late
Harvest oraz całą gamę młodych win. Pracował w winnicy Concha y
Toro w okresie, gdy firma przekształcała się w giganta klasy
światowej. Otrzymał wiele znaczących wyróżnień i nagród w
trakcie swojej bogatej kariery, a w 2007 r. został uznany za
najlepszego enologa Chile przez Przewodnik Win Chilijskich (Guía de
Vinos de Chile).
Integralną
częścią wydarzenia była degustacja win. W jej trakcie
zaprezentowało się ponad 20 chilijskich winnic pokazując swoje
najlepsze i najciekawsze etykiety.
Wszystko wygląda przepięknie! Pozazdrościć!
OdpowiedzUsuń