Comber oczyścić z błon, odciąć od kości, umyć i osuszyć, zalać czerwonym winem i odstawić na 3 godziny.
Wyjąć,
osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Słoninę
pokroić w cienkie plastry.
Połową
plastrów słoniny wyłożyć naczynie do zapiekania. Podsmażony
comber ułożyć na słoninie i przykryć pozostałymi plastrami.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Podałam
z topinamburem i buraczkami.
- Comber,
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 125 g słoniny wędzonej lub wędzonego boczku,
- tłuszcz do smażenia,
- Buraczki:
- 2 średnie buraki,
- 400 g mrożonej mieszanki owoców*
- 1-2 łyżki miodu lipowego,
- sól,
- 2 łyżki zimnego masła
Buraczki: owoce
włożyć do garnka i ugotować do miękkości.
Buraki
umyć, zawinąć w folie i upiec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni
do miękkości (około 2 godzin). Buraki obrać, pokroić w niedużą
kostkę i zmiksować razem z owocami. Przetrzeć przez sito, doprawić
do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać zimne masło, wymieszać
do rozpuszczenia, zdjąć z ognia.
*
truskawki, maliny, czarna porzeczka, wiśnie
Wykwintne danie;)
OdpowiedzUsuń