sobota, 28 marca 2015

Comber zająca



Comber oczyścić z błon, odciąć od kości, umyć i osuszyć, zalać czerwonym winem i odstawić na 3 godziny.



Wyjąć, osuszyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Słoninę pokroić w cienkie plastry.
Połową plastrów słoniny wyłożyć naczynie do zapiekania. Podsmażony comber ułożyć na słoninie i przykryć pozostałymi plastrami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Podałam z topinamburem i buraczkami.


  • Comber,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 125 g słoniny wędzonej lub wędzonego boczku,
  • tłuszcz do smażenia,
  • Buraczki:
  • 2 średnie buraki,
  • 400 g mrożonej mieszanki owoców*
  • 1-2 łyżki miodu lipowego,
  • sól,
  • 2 łyżki zimnego masła

Buraczki: owoce włożyć do garnka i ugotować do miękkości.
Buraki umyć, zawinąć w folie i upiec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni do miękkości (około 2 godzin). Buraki obrać, pokroić w niedużą kostkę i zmiksować razem z owocami. Przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem i solą. Zagotować, dodać zimne masło, wymieszać do rozpuszczenia, zdjąć z ognia.



* truskawki, maliny, czarna porzeczka, wiśnie

1 komentarz: