- kaczka,
- 1 kg pomarańczy,
- 300 ml półwytrawne porto,
- sól,
- 1 -2 łyżki miodu lipowego,
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4
części. Oprószyć solą. Odstawić.
Do
garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu i
smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz.
Zlać
tłuszcz. Wlać porto. Dodać pomarańcze z sokiem i gotować pod
przykryciem do miękkości.
Gdy
mięso będzie miękkie, wyjąć je i trzymać w cieple.
Z sosu zdjąć tłuszcz. Sos zagęścić przez odparowanie. Doprawić do smaku miodem i solą.
Z sosu zdjąć tłuszcz. Sos zagęścić przez odparowanie. Doprawić do smaku miodem i solą.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńMniam! Oryginalny pomysł. ;-) Polecamy do tego jakąś surówkę ze świeżym szpinakiem, by wykorzystać fakt, że nasz organizm wyciągnie dużo żelaza ze szpinaku, kiedy zjemy tez pomarańcze (kwasek z cytrusów sprawia że żelazo jest łatwiej przyswajane przez organizm). ;-) P.S. Miło widzieć Przyciski Listonic. ;-)
OdpowiedzUsuń