Kaczka bardzo lubi się z owocami. Wszyscy znamy kaczkę pieczoną z jabłkami, kaczkę duszoną z jabłkami, czy trochę mniej popularną kaczkę w pomarańczach. Proponuję kaczkę z wiśniami.
- kaczka,
- 400 ml konfitury z wiśni (najlepiej domowej),
- 30 ml sosu sojowego Kikkoman,
- 50 ml wiśniówki lub 4 łyżki wiśni z nalewki,
- kawałek cynamonu,
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i
szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć na
grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę
można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce.
Na
dno garnka wlać dwie łyżki stopionego tłuszczu (resztę można
zużyć do smażenia, duszenia innych mięs), włożyć kaczkę i
ustawić na ogniu. Powoli będzie wytapiał się tłuszcz, po 20
minutach odwrócić kaczkę i powoli smażyć kolejne 15 minut.
Po
tym czasie zlać wytopiony tłuszcz, odwrócić kaczkę, dodać
konfiturę z wiśni, cynamon, sos sojowy i 100 ml wody.
Kaczkę
dusić, po przykryciem, do miękkości. Około 1.5 godziny.
Miękką
kaczkę wyjąć, trzymać w cieple. Z sosu zlać tłuszcz, i gotować
go aż będzie gęsty, dodać wiśniówkę lub wiśnie z nalewki i
jeszcze chwilę gotować. Można podawać z pyzami drożdżowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz