- 500 ml mąki,
- 150 ml mleka,
- 280 g pokrojonych w drobną kostkę jabłek,
- 2 jajka,
- sól,
Mąkę
wymieszać dokładnie z żółtkami i mlekiem oraz łyżeczką do
kawy soli. Następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Białka
ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
W
dużym garnku zagotować wodę, osolić. Maczać metalową łyżkę
we wrzącej wodzie i nabierać trochę ciasta, wkładać łyżkę z
ciastem do wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Garnek
przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie
przegotować.
Nie
wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.
Kluski
można podawać polane masłem, z masłem i cukrem, zasmażką z masła i bułki tartej, jako dodatek do
dań mięsnych...
Jest to stary przepis, znany w Polsce międzywojennej.
Jest to stary przepis, znany w Polsce międzywojennej.
zastawa z
Uwielbiam zwłaszcza z palonym masłem:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładne to Pani wyszło :P
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
UsuńSame nie wyglądają najlepiej ale w całym daniu, naprawdę chętnie bym ich spróbowała! ;)
OdpowiedzUsuńtakie nierówne, kostropate... ;) ale smaczne :)
Usuń