środa, 4 marca 2015

Kurczak kukurydziany pieczony z szałwią


    • kurczak kukurydziany *,
    • 4 łyżki masła,
    • sól,
    • 1/2 pęczka szałwii,
    • 4 plastry wędzonego boczku lub bekonu
    Kurczaka oczyścić, odciąć kuper (zawsze odcinam kuper, niektórzy pieką z… ale ja pozbywam się go od razu), skrzydełka, szyję, złamać mostek, mocno na niego naciskając od góry.
    Oprószyć solą, do środka włożyć 3/4 szałwii. Na brytfance ułożyć połowę masła, na nim kurczaka, przykryć masłem, resztą szałwii i przykryć plasterkami boczku.


    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.
    W trakcie pieczenia, polać kurczaka wytworzonym sosem.


    * oczywiście może być zwykły kurczak

     zastawa z

    2 komentarze:

    1. Odpowiedzi
      1. :) te kurczaki mają troszkę inny kolor z natury i wyglądają przepięknie :)

        Usuń