czwartek, 19 marca 2015

Małże zapiekane pod ciastem francuskim


  • 1 kg małży,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 200 g szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 chili,
  • 1 trawa cytrynowa,
  • 3 listki limonki,
  • 400 ml soku pomidorowego,
  • 200 ml wina białego półwytrawnego,
  • sól,
  • cukier,
  • pietruszka lub kolendra,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 białko.

Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane.
Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych.
Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie dodać posiekany czosnek, posiekaną trawę cytrynową oraz listki limonki, dusić razem około 2 minut. Wlać sok pomidorowy i dusić aż sos zgęstnieje. Wlać wino, zagotować.
Sos przelać do formy do zapiekania, włożyć mule, posypać natką pietruszki lub kolendrą. Ciasto francuskie rozwałkować tak, aby było trochę większe od formy do zapiekania. Rant formy posmarować rozmąconym białkiem. Całość przykryć ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut, aż ciasto się zrumieni.


Całość postawić na stole i dopiero rozciąć ciasto. Z wnętrza uniosą się aromaty, które pobudzą nasze kubki smakowe... ;)
 


2 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny pomysł, pierwszy raz spotkałam się z takim przepisem na mule!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moje pierwsze spotkanie z małżami, to był bardzo podobny przepis :)

      Usuń