Dzięki uprzejmości Novotel Warszawa Airport miałam przyjemność zaprosić kilkoro blogerów (z różnych miast w Polsce, tych w których znajdują się hotele sieci), na warsztaty i kolację z menu degustacyjnym.
Większość
z nas na miejsce dotarła wczesnym popołudniem, w związku z tym
mieliśmy czas poznać się (większość osób się nie znała),
pośmiać i... czas bardzo szybko minął...
Kiedy
niedawno weszłam do holu Novotel
Warszawa Airport
coś
mnie zdziwiło... znałam już wcześniej ten hotel, byłam w nim
jakiś czas temu. Teraz coś się zmieniło. Kiedyś było „typowo”:
recepcja, wielki hol, gdzieś w głębi bar, restauracja zamknięta,
odizolowana od innych stref hotelu.
Teraz
jest inaczej. Lobby płynnie przechodzi w strefę baru i restauracji.
Jak
się okazało hotel przeszedł kilka miesięcy temu, niby drobną
metamorfozę, ale wnętrze zmieniło się nie do poznania. Zgodnie z
założeniami (o szczegółach których opowiedział nam Paweł
Derucki Kierownik Gastronomii) do tej
pory wnętrza były dość „sztywne”, bar klasyka, restauracja
stoliki i krzesła równo ustawione, jak wszędzie, standard.
Goście jednak oczekiwali więcej luzu.
Goście jednak oczekiwali więcej luzu.
Miejsca
bardziej przyjaznego, mniej formalnego. Takiego, w którym chciałoby
się dłużej posiedzieć, zrelaksować a nie tylko zaspokoić
głód. Chodziło o stworzenie miejsca, z którego goście nie chcieliby wychodzić, do którego z przyjemnością by wracali i spędzali wolny czas.
Tak powstał nowy koncept gastronomiczny NOVO2.
Od
czerwca funkcjonuje on w czterech Novotelach w Polsce: Warszawa
Airport, Kraków Centrum, Gdańsk Marina oraz we Wrocławiu.
Nowe
wnętrza zostały zaaranżowane w miejscu baru i restauracji,
zostały połączone w jedną wspólną przestrzeń dającą więcej
swobody i miejsca gościom. Nieformalny charakter podkreślają
meble, wysokie barowe stołki, ale również wygodne kanapy, które
wprost zapraszają żeby w nich usiąść i wypić kawę. Kolejną
nowością nierozerwalnie wiążącą się ze zmianami
architektonicznymi jest zmiana w ofercie gastronomicznej.
Już
niedługo w hotelach Novotel będzie można w czwartkowe wieczory
posłuchać muzyki jazzowej na żywo.
Karta oferuje
międzynarodowe potrawy przygotowane w oparciu o zbilansowaną dietę
(dobór naturalnych produktów i rekomendowanych dostawców), dania
bezglutenowe oraz wegetariańskie (część z propozycji dostępna
jest również w usłudze room-service). W menu znajdują się dania
rozpoznawalne na całym świecie, tak aby każdy z gości mógł
poczuć się „bezpiecznie” i wybrać znane mu danie, ale również
spróbować dań z Polski. W menu znajduje się stek z wołowiny
argentyńskiej, zupa Tom Kha Kai czy Burger NOVO2 z grillowanej
wołowiny podawany z frytkami, żurek... Do tego wino organiczne z
selekcji stworzonej specjalnie dla hoteli Novotel.
O
zaletach kuchni mieliśmy okazję przekonać się podczas kolacji
degustacyjnej, na którą zaprosili nas Pan Marek
Przeorski Dyrektor Generalny Novotel Warszawa Airport oraz Pan Marek
Derucki Kierownik Gastronomii, a którą przygotował
Szef kuchni – Piotr Lasecki.
W
jej trakcie spróbowaliśmy: krewetki z awokado i mango w papierze
ryżowym,
bruschettę
z wędzonym serem, oliwkami i pomidorami koktajlowymi oraz rukolą,
quesadillę
z indykiem,
tajską
zupę Tom Kha Kai - z kurczakiem, mlekiem kokosowym i ryżem
jaśminowym, może trochę za delikatna ale bardzo smaczna zupa,
burgera
vegańskiego z cieciorki i z bakłażanem– to niestety nie był
nasz faworyt...,
zielone
curry z ryżem jaśminowym - podbiło nasze serca.
satay
z kurczaka z sosem orzechowym,
burger
NOVO2,
sernik
w tempurze z sosem z mango,
gorące
czekoladowe brownie z lodami waniliowymi
Wspaniałym
uzupełnieniem dań były wina przygotowane przez firmę Amka
Sp. z o.o.,
o których opowiadał Mirosław Borkowski.
-
Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino,
idealne jako aperitif,
San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek.
Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :)
Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie i ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni.
Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów.
San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek.
Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :)
Dawson Creek Cabernet Sauvignon 2012 - dobrze zbalansowane, w nosie i ustach ciemne owoce z przewagą czarnej porzeczki i wiśni.
Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów.
Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny.
Wieczór
zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze
można byłoby posiedzieć, ale rano czekały nas warsztaty.
Ale
przed warsztatami śniadanie. Bardzo duży wybór dań na ciepło:
parówki, bekon, fasolka, jajka (prawdziwe nie z kartonika wiem bo
sprawdziłam); wędliny, sery, twarożki, wędzone ryby, warzywa i
owoce, płatki i bakalie... Duży wybór pieczywa.
Po
śniadaniu Paweł Derucki oprowadził nas po hotelu. Odwiedziliśmy
strefę SPA & Wellness, strefę zabawy dla mniejszych i większych
dzieci, letni basen.
I
w końcu warsztaty.
Szef
kuchni Piotr Lasecki oprowadził nas po całym swoim królestwie
pozwalając zajrzeć w każdy zakamarek.
A
potem razem mieszaliśmy w garach odtwarzając niektóre dania z dnia
poprzedniego, te które szczególnie przypadły nam do gustu :) ,
a Szef z uśmiechem zdradzał nam sekrety kuchni.
Dziękuję
Agnieszce z Dania
na przyjęcia, Ani z Życie
od kuchni, Dominice z Nóż
i Widelec, Joasi z Apetyt
na Kuchnię, Magdzie i Łukaszowi z Ale
Meksyk, Tomkowi z Na
krachym spodzie za miło spędzony czas :)
O spotkaniu napisali:
O spotkaniu napisali:
zdjęcia Paweł Derucki i królestwo garów
Pani Joanno,
OdpowiedzUsuńmyślę, że nasze spotkanie wypadło lepiej niż mogliśmy się spodziewać. Bardzo za to dziękujemy. Kolejna recenzja i kolejny pozytyw. Państwa wiedza na temat kuchni jest oszałamiająca. Miło było nam dzielić się z Wami naszą pasją.
Pozdrawiam,
Paweł Derucki
Kierownik Gastronomii
bardzo dziękujemy, dla nas była to prawdziwa przyjemność. Mam nadzieję, że nie było to nasze ostatnie spotkanie :) serdecznie pozdrawiam
Usuń