- Ciasto na pierogi z żółtkami*:
- 300 g mąki pszennej „00”,
- 5 żółtek,
- 20 ml oleju,
- 1 łyżeczka od kawy soli,
- ciepła woda – około 70 ml,
- farsz:
- 600 g sera białego półtłustego,
- 6 pomidorów (12 połówek) pomidorów suszonych w oliwie,
- 2 pełne łyżki kaparów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 chili,
- sok z 1/2 limonki,
- szczypta cukru (najlepiej pudru),
- sól,
- pieprz,
Pomidory obrać ze skórki. Pomidory, oliwki, chili, czosnek posiekać.
Wymieszać
z serem. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem.
Odstawić.
Proponuję
pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić
ze zwykłego
ciasta.
Mąkę
wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać.
Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto.
Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na
10-15 minut aby odpoczęło.
Gdy
ciasto „odpocznie” można lepić pierogi.
Każdy
lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego
odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują
ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja
mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo
zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam
a następnie wycinam pieroga.
Pierogi
wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy –
2-3 łyżki. Gotować 3 minuty od zagotowania.
Podawać z wody lub podsmażone na oliwie.
* Można użyć inne ciasto na pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz