Potrawka z zająca - pomysł na wykorzystanie nóg zajaca/skoków, które zostały nam po zużyciu combra.
zastawa z
- nogi tylne zająca (skoki),
- 100 g wędzonej słoniny,
- 150 g szalotki,
- sól,
- pieprz,
- 1 mała łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- listek laurowy,
Oczyścić
mięso z błon, wyjąć kości, pokroić każdą nogę na 4 kawałki.
Oprószyć solą i pieprzem.
Słoninę
pokroić w plasterki a następnie w kostkę, podsmażyć. Dodać
mięso, które obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Wsypać
paprykę, mąkę, wymieszać. Wlać wino, dokładnie wymieszać,
dodać listek laurowy.
Dusić
do miękkości pod przykryciem.
W
przypadku gdy sos za bardzo odparuje dolać trochę bulionu lub wody.
Podałam
z kluskami kładzionymi i mizerią.
Czy tak jak z dziczyzną, zająca należy jeszcze potraktować dodatkową porcją tłuszczu np. słoniny aby mięso było soczyste czy nie jest to konieczne?
OdpowiedzUsuńto jest chude mięso i tłuszcz potrzebny :)
Usuń