- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 500 g piersi z kurczaka,
- szczypta szafranu,
- 200 ml białego półwytrawnego wina,
- 2 łyżki pokrojonych liści szałwii,
- 400 ml ryżu,
- bulion – około 800 ml,
- 100 g masła,
- 100 g startego parmezanu.
Cebulę
pokroić w kostkę.
Piersi
z kurczaka pokroić w plasterki grubości około 0,5 cm.
Oliwę
wlać do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru
i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać kurczaka i
podsmażyć go na rumiano.
Wsypać
ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn
odparuje.
Następnie
wlać około 200 ml bulionu, gotować mieszając co jakiś czas
drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać
kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy aż ryż będzie
gotowy. Ryż ma być prawie miękki, nie rozgotowany!
Dodać
masło, wymieszać. Następnie dodać starty ser, dokładnie
wymieszać. Powinniśmy otrzymać kremową konsystencję. Doprawić
do smaku solą.
Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńciekawy przepis - wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuń