niedziela, 8 marca 2015

Skrei z sosem pomarańczowym

Skrei to norweski dorsz z Morza Arktycznego. Dostępny tylko od stycznia do kwietnia.
Skrei to po norwesku „wędrowiec”. Dorsz dorasta za kołem podbiegunowym, gdy osiągnie wiek 5 lat wyrusza w długą, ponad 600 kilometrową drogę do archipelagu Lofoty - archipelag na Morzu Norweskim u północno - zachodnich wybrzeży Norwegii.
Skrei dzięki tej podróży ma wspaniałą formę fizyczną, mięso jest zwarte, sprężyste i bogate w składniki odżywcze, gdyż w trakcie wędrówki ryba zjada dużo zróżnicowanego i zdrowego pożywienia.
  • Płat dorsza,
  • 2 szklanki oliwy,
  • 30 ml białego wytrawnego wina,
  • 30 ml soku z pomarańczy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 żółtko,
  • sól,
Rybę oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, pokroić na kawałki/porcje szerokości około 4 cm.
Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzać oliwę, wkładać kawałki ryby skórą do dołu. Po dwóch minutach wyłączyć ogień, patelnię przykryć. Odstawić na 5 minut.
Po tym czasie ryba powinna być usmażona.


Zagotować wino z sokiem z pomarańczy i cytryny.
Żółtko ubić, dalej ubijając wlewać powoli zagotowane wino z sokiem.
Miskę z ubijanym sosem ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać dalej sos na parze, aż zgęstnieje, doprawić solą.
Podawałam rybę z ziemniakami z wody i surówką z pora.
Sos przygotowałam z soku z czerwonych pomarańczy (tarocca), dlatego ma taki kolor.



4 komentarze:

  1. Jak ciekawie podana ryba. Nie znałam tego rodzaju dorsza, wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo :) ryba bardzo smaczna, naprawdę polecam, teraz akurat sezon na nią :)

      Usuń