środa, 11 marca 2015

sushi lodowe i Filippo Novelli


Sushi... z czym nam się kojarzy? Danie kuchni japońskiej z ryżu zaprawionego octem ryżowym z dodatkami: owocami morza, rybami, omletem, warzywami...oraz wodorostami nori.


Od jakiegoś czasu można zjeść sushi lodowe. Twórcą ich jest Filippo Novelli. Kucharz z zawodu, sommelier, degustator serów...cukiernik z pasji. Lubi poznawać nowe smaki.
Sushi lody są połączeniem włoskich lodów (Filippo Novelli jest Włochem) z japońską estetyką.
W 2012 roku wchodził w skład ekipy narodowej Włoch, która zdobyła Puchar Świata w Lodziarstwie, Coppa del Mondo della Gelateria – prestiżowym międzynarodowym konkursie w branży lodziarskiej.
Filippo Novelli opracował metodę tworzenia lodowych smakołyków.
Robi lody o smaku czekolady z dodatkiem wasabi, lody z ryżu, zdobi owocowym „kawiorem”, układa owocowe płaty ryb (soki owocowe żeluje agarem) i owija je w "glony" z masy cukrowej.


Do nadania pożądanych kształtów używa formy silikonowe, które sam zaprojektował.


Miałam przyjemność uczestniczyć w dwóch pokazach, podczas targów Sweet Expo 2014 oraz w siedzibie firmy Comprital. Oczywiście próbowałam tych „włosko japońskich” przysmaków.


Podczas pokazu w firmie Comprital miałam przyjemność poznać Aleksandrę Sowę, młodą mistrzynię cukiernictwa, która jest kolejnym pokoleniem w cukierniczej rodzinie. Jest współwłaścicielką firmy Cukiernia Sowa (powstała w 1946 roku). Zdobywczynią wielu tytułów i wyróżnień zdobytych w polskich i światowych konkursach, między innymi brązowego medalu w Pucharze Świata w Lodziarstwie 2014 w Rimini. 
 

Podczas spotkania Aleksandra Sowa zaprezentowała konkursowe desery.


2 komentarze:

  1. Ciekawa propozycja... a jak w smaku, udało się spróbować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście udało się spróbować :) Na pewno są ciekawe, warto spróbować. Nie wiem czy bym się w nich zakochała, ale od czasu do czasu w niewielkich ilościach... chętnie.
      Parę dni temu miałam przyjemność próbować lody wytrawne: z gorgonzolą, oscypkiem, papryką, mozzarellą...Tych lodów raczej nie można jeść na kulki, należy je bardziej traktować jako dodatek, do sałatki, przystawki, dodatki do dań głównych... Lody prezentował również Filippo Novelli razem z Aleksandrą Sową.

      Usuń