czwartek, 2 kwietnia 2015

Kaczka duszona z imbirem


  • kaczka
  • 1 trawa cytrynowa,
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 chili,
  • 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
  • 200 ml białego półwytrawnego wina,
  • 400 ml bulionu (najlepiej z kaczki)*,
Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4 części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin.
Do garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu i smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć kaczkę, zlać tłuszcz zostawiając dwie łyżki w garnku. Wrzucić trawę cytrynową, chili, czosnek, skórkę z pomarańczy, podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości.
W ten sposób można przygotować nogi z kaczki.

Podałam z kluskami z jabłkami.
* z wyciętych kości, skrzydełek i szyi z dodatkiem marchewki, pietruszki, kawałka selera, cebuli, listka laurowego, pieprzu, ziela ugotować esencjonalny bulion.

1 komentarz: