- kaczka
- 1 trawa cytrynowa,
- 1 łyżka startego świeżego imbiru,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 chili,
- 1-2 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
- 200 ml białego półwytrawnego wina,
- 400 ml bulionu (najlepiej z kaczki)*,
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Podzielić na 4
części, wyciąć kości. Oprószyć solą i odstawić, najlepiej na 12 godzin.
Do
garnka z grubym dnem włożyć kawałki kaczki skórą do dołu i
smażyć je, aż skórka się zrumieni i wytopi się tłuszcz. Wyjąć
kaczkę, zlać tłuszcz zostawiając dwie łyżki w garnku. Wrzucić
trawę cytrynową, chili, czosnek, skórkę z pomarańczy, podsmażyć.
Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i
dusić do miękkości.
W ten sposób można przygotować nogi z kaczki.
Podałam
z kluskami z jabłkami.
*
z wyciętych kości, skrzydełek i szyi z dodatkiem marchewki,
pietruszki, kawałka selera, cebuli, listka laurowego, pieprzu, ziela
ugotować esencjonalny bulion.
Kaczka i imbir-świetne połączenie ;')
OdpowiedzUsuń