- kaczka
- 100 g placka drożdżowego,
- 100 g płatków migdałowych,
- 100 g rodzynek sułtanek,
- 100 g czekolady deserowej,
- 2 jajka,
- 150 ml sherry,
- sól
Kaczkę
dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydła i szyję. Ułożyć na
grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne.
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Kaczkę oprószyć solą, odstawić na co najmniej godzinę.
Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne.
Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper.
Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości.
Kaczkę oprószyć solą, odstawić na co najmniej godzinę.
Placek
drożdżowy namoczyć w sherry, zmiksować z żółtkami.
Wymieszać
z posiekaną czekoladą, rodzynkami i płatkami migdałów.
Białka
ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, wyłożyć na farsz i
delikatnie wymieszać.
Kaczkę
napełnić farszem. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką
zasznurować wokół wykałaczek.
Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać jej kształt.
Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać jej kształt.
Ułożyć
kaczkę na blasze, posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 90 stopni na 3 godziny. Następnie zwiększyć
temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz