Delikatny mus z serka z czosnkiem niedźwiedzim.
- 200 g serka mascarpone,
- 300 ml śmietany 30%,
- 15-20 g czosnku niedźwiedziego,
- sól,
- sok z cytryny,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 8 g żelatyny,
- 50 ml gorącej wody,
- pęczek rzodkiewek,
- kawałek korzenia chrzanu.
Czosnek
posiekać, zmiksować z serkiem mascarpone i 100 ml śmietany.
Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny.
Żelatynę
rozpuścić w gorącej wodzie. Do miseczki z rozpuszczoną żelatyną
dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, wlać żelatynę do masy
serowej i dokładnie wymieszać.
Ubić
na sztywno 200 ml śmietany z dodatkiem łyżeczki cukru. Następnie
dodać masę serową i wymieszać.
Naczynka
na mus opłukać zimną wodą. Włożyć mus, miseczką delikatnie
postukać o blat aby pozbyć się powietrza. Odstawić w chłodne
miejsce.
3/4
rzodkiewek zetrzeć na tarce o średnich otworach, resztę pokroić w
plasterki. Chrzan zetrzeć na tarce o średnich otworach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz