piątek, 3 kwietnia 2015

Pasztet z gęsi z gruszką


  • 1 kg gotowanego mięsa z gęsi*,
  • 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej,
  • 1 bułka typu kajzerka,
  • 3 jajka,
  • sól,
  • imbir mielony,
  • 100 ml tłuszczu z gęsi,
  • 50 ml sherry,
  • 1 duża, twarda gruszka,
  • 2 łyżki cukru

Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :)
Gruszkę umyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę (0,5x0,5 cm). Na patelni rozpuścić cukier, dodać gruszkę, przesmażyć mieszając aż rozpuści się cukier.

Bułkę namoczyć w bulionie, w którym gotowała się gęś. Gdy namięknie odcisnąć.
Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku.
Zemleć mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie.
Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i imbir.
Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać.
Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut.
* Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy, 4 goździki, zalewam niewielką ilością gorącej wody. Gotuję aż mięso będzie miękkie.

3 komentarze: