- 2 przepiórki,
- 25 g wątróbki,
- 20 g placka drożdżowego,
- 100 ml mleka,
- 15 g pestek słonecznika,
- 40 g foie gras,
- 4 - 6 plastrów boczku wędzonego,
- 1 jajko,
- sól,
Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta - na przykład przepiórki.
Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć.
Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć.
Ja
przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy
luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego małego ptaszka gdy
nie trzeba dłubać w kostkach.
Przepiórkę
ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy
szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek
należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również,
odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć
skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy
stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne
stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso
od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć
korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony
tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał
się o powierzchnię kości.
Przepiórki
oprószyć lekko solą i odstawić.
Pestki
słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Foie
gras pokroić w kostkę (około 0,7x0,7 cm).
Placek
drożdżowy namoczyć w mleku a następnie dokładnie odcisnąć.
Białko
ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Zmiksować
żółtko, wątróbkę i placek. Dodać pestki i foie gras, wyłożyć
na wierzch pianę i delikatnie wymieszać.
Wypełnić
przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi.
Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką
wykałaczki lub zszyć.
Zawinąć
przepiórki w boczek.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po dziesięciu minutach
zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, piec około 40-50 minut.
Gdy
usuniemy z przepiórki wszystkie kości, będzie można ją kroić w
plastry i wykorzystać jako zimną przekąskę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz