- 2 przepiórki,
- 15 g suchej bułki,
- 100 ml mleka,
- 1 jajko,
- 25 g wątróbki,
- 1 łyżeczka trawy żubrowej,
- 1 jagoda jałowca,
- sól,
- 40 g orzechów laskowych,
- 4-6 plastrów boczku wędzonego
Przepiórki
umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić
resztek piór, osuszyć.
Ja
przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy
luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka gdy nie
trzeba dłubać w kostkach.
Przepiórkę
ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy
szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek
należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również,
odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć
skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy
stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne
stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso
od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć
korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony
tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał
się o powierzchnię kości.
Przepiórki
oprószyć lekko solą i odstawić.
Orzechy
niezbyt drobno posiekać.
Bułkę
namoczyć w mleku a następnie dokładnie odcisnąć.
Białko
ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Zmiksować
żółtko, wątróbkę, bułkę, rozgnieciony jałowiec i trawę
żubrową.
Dodać
orzechy, wyłożyć na wierzch pianę i delikatnie wymieszać.
Wypełnić
przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi.
Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką
wykałaczki lub zszyć.
Zawinąć
przepiórki w boczek.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 50 minut.
zastawa z
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz