poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Przepiórki z turówką wonną




  • 2 przepiórki,
  • 15 g suchej bułki,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 25 g wątróbki,
  • 1 łyżeczka trawy żubrowej,
  • 1 jagoda jałowca,
  • sól,
  • 40 g orzechów laskowych,
  • 4-6 plastrów boczku wędzonego
Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć.
Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach.
Przepiórkę ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. 
 

Przepiórki oprószyć lekko solą i odstawić.
Orzechy niezbyt drobno posiekać.
Bułkę namoczyć w mleku a następnie dokładnie odcisnąć.
Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Zmiksować żółtko, wątróbkę, bułkę, rozgnieciony jałowiec i trawę żubrową.
Dodać orzechy, wyłożyć na wierzch pianę i delikatnie wymieszać.
Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć.
Zawinąć przepiórki w boczek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 50 minut.


zastawa z

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz