czwartek, 23 kwietnia 2015

Risotto z ośmiornicą

  • 1 mrożona ośmiornica,
  • 1 duża cebula,
  • 50 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka sepii,
  • ośmiornica,
  • 200 ml ryżu arborio,
  • kilka listków czosnku niedźwiedziego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki masła,
  • 100 g parmezanu


Ośmiornicę wyjąć i trzymać w cieple, wywar przecedzić.
Cebulę posiekać. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Dodać cebulę i ją zeszklić, następnie dodać posiekany czosnek. Wsypać ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając łyżką drewnianą. Wlać wino, sepię i mieszając gotować aż płyn odparuje. Stopniowo (po około 100 ml) wlewać wywar z ośmiornicy.
Aby ryż się nie rozgotował, powinien gotować się łącznie 18 minut.
Dodać zimne masło i dokładnie wymieszać, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia. 
Następnie dodać parmezan i wymieszać. Dodać ośmiornicę pokrojoną na kawałki. Posypać pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim.



2 komentarze: