- 1 mrożona ośmiornica,
- 1 duża cebula,
- 50 g masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka sepii,
- ośmiornica,
- 200 ml ryżu arborio,
- kilka listków czosnku niedźwiedziego,
- 1 ząbek czosnku,
- 150 ml białego wytrawnego wina,
- 3 łyżki masła,
- 100 g parmezanu
Ośmiornicę
wyjąć i trzymać w cieple, wywar przecedzić.
Cebulę
posiekać. 50 g masła rozgrzać w garnku z grubym dnem. Dodać
cebulę i ją zeszklić, następnie dodać posiekany czosnek. Wsypać
ryż i smażyć 3 minuty ciągle mieszając łyżką drewnianą. Wlać
wino, sepię i mieszając gotować aż płyn odparuje. Stopniowo (po
około 100 ml) wlewać wywar z ośmiornicy.
Aby
ryż się nie rozgotował, powinien gotować się łącznie 18 minut.
Dodać
zimne masło i dokładnie wymieszać, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia.
Następnie dodać parmezan i wymieszać. Dodać ośmiornicę pokrojoną na kawałki. Posypać pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim.
Następnie dodać parmezan i wymieszać. Dodać ośmiornicę pokrojoną na kawałki. Posypać pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim.
wspaniałe danie :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń