Ja
przygotowałam „carpaccio” z buraków chioggia - kolorowego
buraka. Ponieważ po ugotowaniu kolory bledną, najlepiej jeść je
na surowo.
- 3 - 4 buraki,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka miodu,
- ocet winny – ocet z bzu czarnego,
- sól,
- pieprz,
Sok
z cytryny wymieszać z miodem i octem. Następnie mieszając wlać
oliwę (lub olej), doprawić solą i pieprzem. Buraki umyć, obrać,
pokroić w bardzo cienkie plasterki, zalać sosem i zostawić, na
maksymalnie 1,5 godziny pod przykryciem. Pozostawione na dłużej
buraki stracą swój śliczny kolor.
Plasterki
buraków ułożyć na płaskim talerzu, skropić sosem. Podałam z
młodym szpinakiem i pestkami dyni styryjskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz