- pęczek dymki,
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- sól,
- cukier,
- masło lub oliwa do smażenia
Dymkę
oczyścić, zostawić ładny szczypior, umyć. Blanszować w lekko
osolonej i ocukrzonej wodzie.
Osączyć
na ręczniku papierowym.
Przekroić
cebulki ze szczypiorem wzdłuż na pół.
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka.
Oprószyć
każdą cebulkę mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Usmażone
układać na ręczniku papierowym.
Podawać
jako dodatek do mięs lub innych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz