- 1 kurczak*,
- kawałek selera,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- listek laurowy,
- pieprz i ziele angielskie,
- 1 trawa cytrynowa,
- 28-30 g żelatyny,
- sól,
- sok z cytryny,
- 2 białka.
Kurczaka
oczyścić, obciąć kuper, umyć, włożyć do garnka.
Dodać
obraną i umytą włoszczyznę, zalać wodą i gotować na małym
ogniu pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki.
Ugotowanego
kurczaka wyjąć, ostudzić, obrać mięso z kości, pokroić.
Wywar
przecedzić, ostudzić. Zdjąć tłuszcz.
Sklarować
- do
zimnego wywaru wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy
się zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę.
Powinniśmy
otrzymać 1,5 litra wywaru, jeżeli jest mniej należy dodać wodę.
Zagotować, doprawić do smaku.
Żelatynę
wsypać do miseczki, wlać do niej trochę gorącego wywaru,
dokładnie wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła i wlać do
pozostałego wywaru. Nie gotować z żelatyną. Odstawić do
ostudzenia.
Naczynie
(mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać
zimną wodą. Na dno wlać trochę galaretki, zaczekać aż
zastygnie. Ułożyć dekorację – mogą to być jajka ugotowane na
twardo, marchewka z rosołu (ja ją zawsze zjadam z masłem, nie
lubię marchewki w galarecie), groszek lub kukurydza z puszki (ja
ugotowałam groszek z trawą cytrynową, nadając mu lekko cytrynowy
smak) – zalać niewielką ilością galaretki, odstawić do
zastygnięcia. Mięso wymieszać z 1/3 płynnej galaretki.
Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia.
Ułożyć warstwę mięsa i zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia.
Ja
lubię kurczaka w lekkiej galaretce, może troszkę gorzej wygląda
po wyjęciu z naczynia, ale według mnie jest smaczniejsza.
Na
1,5 litra dałam 28 g żelatyny.
*polecam
przygotować galaretkę z kurczaka kukurydzianego
Twoja galaretka wygląda pysznie, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
Usuń