środa, 27 maja 2015

Gibanica za sirom w Montenegro


  • 500 g twarogu półtłustego,
  • 50 ml oleju,
  • sól,
  • 1 opakowanie ciasta kore
  • 4 jajka,
  • 150 ml wody gazowanej,
Farsz:
Twaróg półtłusty rozkruszyć w rękach, dodać jajka, olej i wodę gazowaną, doprawić solą. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Rozłożyć płaty ciasta kore i delikatnie układać farsz na całej powierzchni. 

 
Następnie ciasto zawijać po bokach, a następnie zwijać w rolkę.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 25 minut.


Lato już zbliża się wielkimi krokami a razem z nim wakacyjne wyjazdy do Chorwacji, na Bałkany. Ale zanim nadejdzie czas wyjazdów, warto wybrać się do Montenegro Restaurant & Bar mieszczącej się w Warszawie, przy ulicy Natolińskiej 3, tuż przy placu Zbawiciela. 




Właścicielem restauracji jest Czarnogórzec Veselin Djurović.
Szef kuchni, rodowity Serb Slobodan Doringer przypomni nam bałkańskie smaki, przygotowując dania z tamtejszych produktów.
Zjemy tu gibanicę, plejskavicę, ryby i owoce morza, sery....
A do picia znajdziemy tu czarnogórskie wina z plantacji Plantaźe, a także mocniejsze trunki z bałkańskich stron jak rakija, śliwowica, podawane w tzw. ćokanach – specjalnych „kieliszkach”, a także nalewki jak: Orachovac (na bazie orzechów), Medica (miodówka), Borovnica (nalewka z borówek) oraz Kruśkovac (gruszkówka).
O czym miałam przyjemność się przekonać podczas spotkania/warsztatów podczas, których wspólnie przygotowaliśmy kilka dań: 

 
kalmary,
gibanicę,


baklavę,


marynowaną paprykę pieczoną
Było smakowicie i bardzo przyjemnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz