- 600 g jagnięciny*,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 30 g czosnku niedźwiedziego,
- 1 bułka kajzerka,
- 100 ml bulionu baraniego lub innego,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz,
- otrzewna**,
Cebulę
pokroić w kostkę i poddusić na oliwie z dodatkiem szczypty soli i
cukru.
Bułkę
namoczyć w bulionie.
Czosnek
posiekać.
Zemleć
mięso z cebulą i bułką. Wymieszać dodając czosnek niedźwiedzi
oraz doprawiając solą i pieprzem. Następnie dodać jajko i
dokładnie wymieszać.
Otrzewną
dokładnie umyć i osuszyć.
Formę
do pieczenia (keksówka) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć
otrzewną (lub paskami słoniny).
Wyłożyć masę mięsną do formy,
przykryć otrzewną lub paskami słoniny.
Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na 3 godziny. Podawać na
ciepło lub zimno.
*Ja
użyłam udziec z jagnięciny owcy rasy polskiej górskiej odmiany barwnej.
**
Może być kilka plasterków słoniny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz