- 2 piersi z perliczki,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 2 pomarańcze,
- 1 łyżka miodu lipowego,
- 100 ml bulionu drobiowego,
- sól,
- tłuszcz do smażenia (smalec gęsi, masło),
- 1 łyżka zimnego masła
Piersi
perliczki oprószyć solą i natrzeć startym imbirem, odstawić w
chłodne miejsce na 24 godziny.
Pomarańcze
umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Nadmiar
imbiru zdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu
stron na złoty kolor.
Mięso
przełożyć do garnka, tłuszcz wylać.
Dodać
skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sok z
pomarańczy i dusić około 10 - 15 minut.
Wyjąć
piersi i trzymać w cieple.
Sos
przecedzić, dodać miód i zagęścić przez gotowanie.
Gdy
sos będzie już gęsty, dodać zimne masło, rozpuścić mieszając.
Gorącym sosem polać piersi.
Podałam
ze szparagami.
Smaczne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZdecydowanie za długa obróbka termiczna.
OdpowiedzUsuńPrzegotowane piersi a sos pomarańczowy zwykle służy do ukrycia mankamentów dania. Nie.
10 - 15 minut to za długo? ciekawe.... raczej na czerwono nie podaje się perliczki, ta jest delikatnie różowa (co widać na zbliżeniu) :) niektórzy muszą pewnie ukrywać mankamenty, a inni dodają dla smaku. Pozdrawiam :)
Usuń