czwartek, 14 maja 2015

Pomidory smażone



Pomidory smażone są idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz innych warzyw.


Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w poprzek, w grube (0,5 cm) plastry. Wyjąć pestki.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, ubijając dodać żółtka.
Oprószyć każdy plasterek mąką, obtoczyć w jajku a następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano z obu stron.
Usmażone układać na ręczniku papierowym.
Przed podaniem posypać listkami tymianku.
Podawać jako dodatek do mięs lub innych warzyw.




  • 4 twarde, niezbyt dojrzałe pomidory,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • masło lub oliwa do smażenia
  • tymianek



  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz